Örüljünk, nem kell majd folyton sorban állni a receptért

Kiderülhet az is, ha a beteg ugyanazzal a problémával több orvoshoz is eljár. Márciusban indul a e-recept bevezetésének kísérleti szakasza.

Szabó Emese
2017. 02. 28. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elején harminc patikában indul az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak ezt követően, szeptember elejétől már csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás pedig novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie a rendszerébe – tudjuk meg Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől. Ahhoz, hogy mindez a határidőre tényleg beindulhasson, az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell, a kontrollt is biztosítani kell, a szükséges jogszabályi korrekciókat is el kell végezni. Emellett mindenkinek – orvosnak, betegnek és gyógyszerésznek egyaránt – minden rá vonatkozó dologgal tisztában kell lennie.

Ez azért fontos, mert a recepteket az orvosoknak a rendszeren keresztül zökkenőmentesen kell tudniuk beküldeni. A vények jelen pillanatban papíralapúak, a kitöltendő vényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sokszorosítja, sorszámozza. Ugyanez a vény egyben a patika társadalombiztosítással szembeni elszámolásának alapját is adja.

Utóbbi az oka annak, hogy a vényen nemcsak a betegazonosító adatok, valamint a fölírt gyógyszer neve és mennyisége szerepel, hanem a támogatási kategória pontos megnevezése is. Mindezt az orvos aláírásával és bélyegzőjével hitelesíti. A receptet az OEP akkor tudja teljesítettként elfogadni, ha a beteg aláírása is szerepel rajta. Ez az, amit az új rendszerben is biztosítani kell, hasonlóan ahhoz, ahogyan egyes bakkártyás fizetéseknél.

„Az e-recepttel kapcsolatos technikai kérdések alapját mindez egyben adja, ha ugyanis a vény az e-rendszeren keresztül érkezik a gyógyszertárba, akkor a patikák is annak alapján számolnak el a biztosítóval. Emiatt kell garantálni azt, hogy amit azon keresztül megkapnak, azt létező orvos állította ki. A patikusok ragaszkodnak ahhoz is, hogy a rendszer csak szabályos vényeket fogadhasson be, mivel azáltal megszűnhetnek azok a viták, amelyek a patikák és az OEP között ma gyakran előfordulnak” – emeli ki Hankó Zoltán. Ma ugyanis semmi nem garantálja azt, hogy az orvos megfelelő támogatással írja fel a receptet, nem rendel többet annál, mint amire lehetősége van – ha pedig a patikus annak megfelelően adja ki a gyógyszert, akkor az egészségpénztárral neki gyűlik meg a baja. Az ilyen jellegű problémáknak az informatikai rendszerrel elejét lehet venni, azzal lehetne biztosítani, hogy minden recept jó legyen, a patikus ne töltsön hosszú perceket az ellenőrzéssel.

Az e-recept bevezetése az egészségbiztosító számára komoly előrelépést jelent, ma ugyanis csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Emellett ködbe vész a betegek együttműködési készsége is – azaz hogy a felírt recepteket ki hogyan váltja ki. Pedig ezek fontos adatok, elemzésük rámutathat arra is, hogy egy terápia miért sikeres vagy miért nem. Kiderülhet az is, ha a beteg ugyanazzal a problémával több orvoshoz is eljár, a recepteket mindenkitől begyűjti, majd saját belátása szerint variálja őket, nem feltétlenül jól. Ilyen esetekben a rendszer az orvosoknak és a gyógyszerészeknek valós időben jelezheti, hogy ugyanarra a panaszra már több másik szakember is fölírt több készítményt. Ezeket a helyzeteket tisztázni kell, az ugyanis senkinek sem jó, ha a beteg tanácstalanul kóvályog a rendszerben.

Az e-recept a betegek számára is jelenthet majd előnyöket. Például krónikus betegségek esetén a stabil, fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírást követően két-három alkalommal is ki lehet váltani, azaz nem kell havonta sorban állni az orvosnál pusztán a vény miatt.

„A napi gyakorlat azt mutatja, hogy a betegek öt-hat receptet összeszednek, és úgy viszik el a patikába. A gyógyszerész előkészíti a szereket, a beteg pedig elkezd dilemmázni azon, hogy melyikből rendelkeznek még otthoni készlettel, és annak a kiváltását elhalasztja. Ezek reális helyzetek, a patikákban nap mint nap előkerül ilyesmi” – emeli ki a kamarai elnök.

Mint mondja, sokan eleve úgy érkeznek, hogy a rendelkezésre álló recepthalmazból kiválasztják azokat, amelyeket ki akarnak váltani, és csak azokat viszik magukkal – jellemzően azért, mert még várják a nyugdíjat. Emiatt kulcsfontosságú az, hogy a betegek, különösen az idősebbek az orvostól továbbra is úgy távozzanak, hogy a kezükbe egyfajta jelképes receptet is kapnak, amely alapján nyomon tudják követni azt, hogy milyen készítményeket rendelt számukra az orvos. Ez a papír önmagában nem lesz alkalmas sem a gyógyszer kiváltására, sem a társadalombiztosítással való felszámolásra, viszont funkciója nem is ez, pusztán az emlékeztetés. A betegek úgy is rendelkezhetnek, hogy ilyen papírt nem kérnek, ez esetben csak okmányukkal kell magukat azonosítani a patikákban.

Tudni lehet már azt is, hogy azok a szakmai szabályok, amelyeket a gyógyszerészek ma is alkalmaznak – például hogy ugyanazzal a hatóanyaggal adhatnak helyettesítő terméket, illetve hogy a készítményt a felírtnál kisebb kiszerelésben is kiadhatják – az e-recept mellett is megmaradnak. A biankó receptek viszont eltűnnek, hiszen az orvosok nem fognak tudni dátum nélküli vényt kiállítani.

Az még kérdés, hogy rokonok hogyan használhatják majd az e-rendszert, ma ugyanis a gyógyszert bárkinek kiadják, aki birtokolja az aláírt receptet, a felhőalapú megoldásnál viszont gondoskodni kell arról, hogy a kiváltó más módon igazolja jogosultságát. Ennek megoldása még nyitott, ugyanis a tervek szerint a elektronikus vényt szimbolizáló jelképes dokumentum nem lesz bizonyító erejű.

Ez fontos kérdés, aki ugyanis ágyhoz kötve fekszik otthon, az értelemszerűen nem tud elmenni a patikába orvosságáért. Ezek a kérdések még megoldásra várnak, várhatóan a féléves tesztidőszak alatt rendezik őket.

Ugyanígy kérdés, hogy az egészségbiztosító adatbázisa, az orvosi vényíró program adatbázisa és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszeradatbázisa hogyan áll majd harmóniában az e-receptes rendszerben. Tehát hogy a kódok mindenhol ugyanazt jelentik-e majd – most ugyanis ez nincs így. Ezt a problémát is meg kell oldani az indulás előtt, ha ugyanis nem rendezik, akkor nő az esetleges cserék és tévedések rizikója, akár a gyógyszerkiadásnál, akár az elszámolásnál.

Továbbra is lesz lehetőség arra, hogy az emberek tilthassák az egészségügyi adataikhoz való hozzáférést. Ilyen nyilatkozat nélkül a gyógyszerészek egy évre visszamenőleg érik el a társadalombiztosítás terhére kiváltott készítmények listáját, az orvosok pedig hosszabb időtávot, összességében tizenöt évet nézhetnek, a gyógyszerek mellett látják a vizsgálatokat és a kezeléseket is. A szexuális úton terjedő fertőzésekre kiváltott készítmények, valamint a mentális, illetve viselkedési zavarokra szedett gyógyszerek listáját jelenleg nem látja a gyógyszerész akkor sem, ha nem tiltják le a hozzáférést. Ugyanakkor minden más betegségre felírt készítmény szerepel a lekérdezhetők körében.

A jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy csak a bizonyos betegségek vagy betegségcsoportok kezelésével kapcsolatos hozzáférést tiltsák le, aki tehát a letiltásról nyilatkozik, annál az orvos és a gyógyszerész semmilyen betegéletútra vagy vénytörténetre vonatkozó adatot nem lát. Kérdés, hogy az ilyen jellegű tiltást hogyan lehet összeegyeztetni azzal, hogy patikus a monitorán megjelenő e-receptek alapján szolgálja ki a beteget. Azaz mindent lát akkor is, ha valaki csak a megfázására felírt antibiotikumot akarja kiváltani. Ez azért fontos kérdés, mert az egyszerűbb gyógyszereket a többség megveszi a szomszédos patikában, ám a kényesebb készítmények kiváltását igyekezhet olyan helyen intézni, ahol a patikus nem személyes ismerőse. Viszont ez esetben az általános tiltás – azaz hogy a patikus nem láthatja az ilyen jellegű adatokat – és a gyógyszerhez való hozzáférés kizárja egymást, ezt az ellentmondást pedig föl kell oldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.