Palkovics: Szülői felvetés miatt szűnnek meg a tartós tankönyvek

A 3. és 4. osztályosokra is kiterjeszthetik a döntést.

MTI
2017. 02. 24. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László azt mondta, tavaly tavasszal „szülői oldalról” vetették fel, hogy az 1. és 2. osztályos tanulók esetében nehéz a könyveket „tartós állapotban” megőrizni, a beleírtakat radírozni, majd visszaadni. A kormány ennek nyomán hozta meg döntését, hogy ne terheljék feleslegesen a szülőket. Az idei költségvetésben már számoltak is ezzel – jegyezte meg.

Az oktatási államtitkár hozzátette: megvizsgálják, hogy a 3. és 4. osztályosokra is kiterjesszék a tartós tankönyvek kivezetését.

Palkovics László az M1 műsorában szólt arról is, hogy a következő években összesen nagyjából 120 milliárd forintos keret áll rendelkezésre az egyetemek egymás közötti, valamint az egyetemek és vállalatok kutatási és fejlesztési kapcsolatainak erősítésére. Az államtitkár azt mondta, a cél az, hogy 2020-ig kialakuljanak az egyetemek és vállalatok közötti kapcsolatok, legyenek szabadalmi portfólióik és a jövőben már maguktól újra tudják termelni ezeket a forrásokat.

A pályázati program kiemelt része, hogy a felsőoktatásba új kutatókat, vállalati szakembereket is bevonjanak, akik gyakorlati, tapasztalati tudást adhatnak át a hallgatóknak. Célja az is, hogy hazahozzák külföldről a magyar szakembereket – emelte ki az oktatási államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.