Rákot okozhat a hamis növényvédő szer

Egészségkárosító hatásuk van, mert ellenőrizetlen melléktermékeket, toxikus anyagokat tartalmaznak.

MNO
2017. 02. 26. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákot okozhatnak a hamis növényvédő szerek – idézi a Sonline.hu a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület új uniós vizsgálatra alapozó közlését. Súlyosan egészségkárosító hatásuk van, mert ellenőrizetlen melléktermékeket, toxikus anyagokat tartalmaznak. A szerek összetétele nem ismert, ezért mérgezés esetén az ellenük alkalmazható ellenszer sem áll rendelkezésre.

Aki olyan hamisított növényvédő szerhez jut, amelynek ismeretlen a hatóanyaga és a gyártója, komoly veszélynek teszi ki magát, hangsúlyozta a lapnak Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök, a növényorvosi kamara elnökségi tagja. A szakember kiemelte, hogy a bejegyzett, hivatalos nagy- és kiskereskedésekben csak ellenőrzött árut lehet vásárolni, így a hamisítás kizárt. Az áru mindig a hatósági előírásnak megfelelő csomagolásban van, azon nem fordulhat elő szláv vagy kínai szöveg.

A hamisított szerek Szerbia és Románia felől érkeznek az országba, eddig főként az alföldi nagy gyümölcsösökben hódítottak teret. Magyarországon még nagy hamisító üzemet nem fedeztek fel. A törvény szerint hazánkba a határon át senki sem hozhat be növényvédő szereket, még a Magyarországon gazdálkodó külföldiek sem, legyen szó bár uniós készítményekről. Ehelyett ők is csak a hazánkban forgalmazottakat használhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.