Senki sem listázhatja a Momentum szimpatizánsait

Úgy vélik, módszeres fotózással gyűjthették szimpatizánsaink adatait. Az adatvédelmi hatóság iktatta az ügyet.

MNO
2017. 02. 28. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mert Komáromban módszeres fotózással gyűjthették szimpatizánsaink adatait – írja közleményében a Momentum Mozgalom.

„Szombaton Komáromban egy férfi módszeresen, több szögből fényképezte a jelenlévőket. Az esemény egyik szervezője megkérte, hogy ne fényképezze az asztaloknál beszélgető társaságokat, de nem hagyta abba. Kiderült, hogy Radics Gábornak hívják és a helyi önkormányzat főtanácsadója” – közölték, hozzátéve: Radics ugyanerről a komáromi momentumos eseményről a Magyar Időknek az önkormányzat sajtóreferenseként nyilatkozott.

„Mivel egy önkormányzati dolgozó rögzíthette, hogy kik voltak jelen az eseményen, fennállhat annak a veszélye, hogy ezeket az embereket politikai véleményük miatt hátrány érheti Komáromban” – közölték.

A Momentum Mozgalom azt írta, hétfőn beadványt küldtek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), hogy megvédjék a szimpatizánsaikat. „A beadványban azt kérjük, hogy a hatóság indítson adatvédelmi eljárást, melynek eredményeként a NAIH töröltetheti az elkészült fényképeket és százezertől húszmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki” – olvasható a közleményben.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Péterfalvi Attilát, a NAIH elnökét, aki annyit elárult, hogy beiktatták az ügyet, ám – mivel folyamatban van – nem tudott nyilatkozni az esetről.

Mint mondta, alapvetően, ha a sajtó tudósítás közben készít egy képet arról, hogy milyen sokan vannak, az rendben van, ám egy rendezvényen való részvétel esetében a résztvevők szisztematikus listázása nem valósulhat meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.