Space-központot kap Farkas Bertalan szülőfaluja

Gyulaháza eredetileg kiállítóterem építésére pályázott.

MNO
2017. 02. 28. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nagy erőkkel vág bele a Felső-Tisza-vidék turisztikai fejlesztésébe: Seszták Miklós NFM-miniszter kedvenc településén, Kisvárdán is több minden épül-szépül, a térség élménykínálata felturbózásának részeként pedig hárommilliárd forintból Space-központ lesz Gyulaházán – írja a Vastagbőr a Magyar Közlöny február 21-i számára hivatkozva.

Hozzáteszi: Gyulaháza egy kétezer fős falu Kisvárdától nagyjából 10 kilométerre, és itt született Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós.

A falu polgármestere, Bardi Béla a Szon.hu-val közölte, a múlt év végén már egyeztettek az illetékesekkel, azonban annyira friss a fejlesztést elfogadó határozat, hogy még nem tud konkrétumokról beszámolni a beruházással kapcsolatosan.

Hozzátette: tavaly pályáztak egy kiállítóterem megépítésére azzal a szándékkal, hogy a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti és a repüléstörténeti kiállítási anyag egy része is Gyulaházára kerüljön. „Elképzelésünket elsősorban azzal indokoltuk, hogy Farkas Bertalan községünk szülötte, valamint hogy már több mint negyed százada látogatható egy hasonló tárlat a településen. Már ekkor felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne, ha a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai csodák is idekerülhetnének” – jegyezte meg. Mint mondta,  nagyon örülnek a lehetőségnek, és bíznak abban, hogy egy óriási érdeklődésre számot tartó turisztikai attrakcióval gazdagodik Gyulaháza.

A NASA Gateway to Space egyébként egy vándorkiállítás, amely 2016-ban járt Magyarországon is. Az érdeklődők a Millenárison 3000 négyzetméteren tanulmányozhatták az űrkutatás történetét, és szimulátorok segítségével belekóstolhattak az űrhajósok életébe is – idézi fel a Vastagbőr.

A turisztikai fejlesztés részeként 700 méteres üveghíd épül majd Sátoraljaújhelyen 2,5 milliárd forintból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.