15 milliárdos kórházfejlesztési pályázatról beszélt Rétvári

Rétvári Bence szerint egy pályázat is megoldhatja a kórházak gondjait.

MTI
2017. 03. 30. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórházi támogatásokról kérdezte  írásban Rétvári Bencét Lukács László György, a Jobbik parlamenti képviselője. Rétvári az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában pedig egy 15 milliárdos fejlesztési forrásról írt: emlékeztetett rá, hogy teljesen új támogatási formaként, hatékonyságnövelő, struktúraváltási céllal, tavaly november 30-i beadási határidővel írták ki azt a pályázatot, amelynek célja a fekvőbeteg-szakellátó intézmények fenntartási költségeinek csökkentése, az adósságtermelés megelőzése a működési infrastrukturális feltételek javításával.

Rétvári Bence hozzátette, a pályázatban rendelkezésre álló összes forrásra a közfinanszírozott egészségügyi szakellátást nyújtó Emmi, a Honvédelmi Minisztérium és az egyházak fenntartásában lévő fekvőbeteg-szakellátó intézmények pályázhattak, kizárólag közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítására.

Az államtitkár szerint a pályázati program hozzájárul a szolgáltatások magas színvonalú és gazdaságilag hatékony biztosítására alkalmas infrastruktúra, eszközpark megteremtéséhez, a gazdaságilag hatékony és betegbarát intézményi működés kialakításához, valamint a fekvőbeteg-ellátást kiváltó ellátási formák eszközrendszerének kialakításához, nagy hangsúlyt helyezve a támogató és kiszolgáló tevékenységek racionalizálására.

Rétvári Bence a válaszában arról is tájékoztatta a jobbikos képviselőt, hogy 324 pályázatot támogattak a 15 milliárd forintból, az összeget ki is fizették az intézményeknek.

A támogatott projektek csaknem felét konzorciális együttműködésben valósítják meg az intézmények a struktúraváltás, az integráció, a területi együttműködések, háttértevékenységek ellátására, az energiatakarékosság, a kiszervezett tevékenységek visszaszervezése, a betegellátás racionalizálása és a munkaerő-optimalizálás terén.

Írásos válaszában az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy  pályázat lehetőséget adott olyan közép-magyarországi régióba tartozó intézmények fejlesztési támogatására is, amelyek az uniós fejlesztési forrásokból az elmúlt években nem juthattak olyan mértékben támogatáshoz, mint Magyarország többi régiójának intézményei.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.