A soron kívüli tisztújító közgyűlésén Könnyid Lászlót választotta elnökének a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a gasztronómiai társelnök Hamvas Zoltán, az általános alelnök pedig Flesch Tamás lett.
Kovács István, a szövetség főtitkára lapunknak elmondta: az új elnök a korábbi alelnök, aki megválasztásáig ügyvezető elnökként menedzselte a szövetséget, a hévízi Hotel Európa Fit igazgatója. Könnyid László megbízatása a jövő év végéig szól.
Az alelnököt tudatosan választották Budapestről mint fontos turisztikai területről. Flesch Tamás ismert szállodás, a több szállodát, egyebek mellett a Hotel Parlamentet, a Hotel Palazzo Zichyt és a tavaly tavasszal az Andrássy úton nyílt Hotel Moments Budapestet is üzemeltető Continental Group vezérigazgatója. A szakember korábban is a szövetség ügyvezető elnökségének tagja volt.
Ami az új gasztronómiai társelnököt illeti: már korábban megírtuk, hogy szövetség szervezeti és működési szabályzatát egy február végi rendkívüli közgyűlésén módosították úgy, hogy a hoteleket és vendéglőket tömörítő társaságban a jövőben az elnök és az általános alelnök mellett gasztronómiai társelnök is legyen. Hamvas Zoltán neve már korábban is előkerült, megírtuk, hogy tudomásunk szerint a szakembernek szánják ezt a pozíciót. Hamvas ugyanakkor hárította megkeresésünket, a kérdésről nem akart nyilatkozni, azt viszont közölte, hogy a szövetéségnek nem is tagja.
Hamvast a posztra egy választási procedúra során jelölték: a hét régióban dolgozó, egész országot lefedő szövetéség az elmúlt egy hónapban minden régióban tartott gyűlést, azokon jelöltek szakembereket különböző posztokra. Hamvast két helyen jelölték: Budapesten és a Balatonon, a rendkívüli közgyűlésen pedig meg is választották. Az új pozíció azért lehet jelentős, mert a gasztronómia a turizmusban fontos elem, kéz a kézben jár a szállodaiparral, a terület komoly fejlődés előtt áll, szerepe egyre fontosabb lesz.
A gasztronómiai alelnöknek megválasztott Hamvas elnöke a magyar Bocuse d’Or Akadémia egyesületnek, és egyik alelnöke annak a Pannon Gasztronómiai Akadémia egyesületnek, amelyet a magát Orbán Ráhel mentoraként említő Zsidai Zoltán Roy vezet. Illetve vezetett egészen eddig, ugyanis – mint azt a Vendéglátás magazin írja – intenzív üzleti tevékenysége miatt tisztségét nem tudta tovább vállalni. Javaslatára, új elnököt választottak Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosának személyében. Zsidai továbbra is az egyesület elnökségének tagja marad.