A kampányfinanszírozás átírására készül a Fidesz

A párt még a tavaszi ülésszakban benyújtja a módosítást.

MTI
2017. 03. 02. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a napilapnak elmondta: a döntően technikai javaslatcsomag érinteni fogja a kampányfinanszírozás kérdését is. Így várható, hogy az egyéni jelölteknél érvényes korlátozáshoz hasonlót vezetnek be a pártoknál az állami támogatásra vonatkozóan. Vagyis amennyiben egy párt nem ér el majd bizonyos százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt.

A lap felidézi, hogy a 2014-es választási kampány során számos olyan párt tűnt fel, amely semmilyen érdemi tevékenységet nem végzett, de a törvény szerint neki is járt az állami támogatás. A választáson szinte akadálytalanul induló „bizniszpártok” tevékenysége nyomán 2016-ig összesen 630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, míg a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak alig két százalékát sikerült behajtani.

Ma több mint száz párt van bejegyezve Magyarországon, a 2018-as választások közeledtével pedig újra fellángolt a pártalapítási kedv, de számos egyesület, mozgalom is azt tervezi, hogy hamarosan párttá válik – írja csütörtöki számában a Magyar Idők.

Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke közleményében azt írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz az idén tavasszal úgy nyúl a választási rendszerhez, hogy nem teszi azt arányossá, tisztességessé és demokratikussá. Annak érdekében, hogy megindulhasson a választási rendszer demokratizálása és arányossá tétele, az Együtt ismét benyújtja az Országgyűlésnek a választási törvényre vonatkozó tavalyi javaslatcsomagját. Szigetvári Viktor felszólítja a kormánypártot, hogy a tavaszi egyeztetésekbe ne csak öt pártot, hanem minden parlamenti képviselettel bíró pártot vonjon be – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.