A korrupció és Paks II. is téma volt a Házban

Napirend előtti felszólalásokkal nyitották meg az ülésnapot.

MTI
2017. 03. 13. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, a kormánypárt törvényesítette a korrupció egy részét, hogy büntetőjogilag ne lehessen megfogni az ügyleteket, és noha politikai hátszél repíti előre a kormányfő közelében lévő nagyvállalkozókat, azt a vagyont adók formájában vissza kell tenni a költségvetésbe.

Hozzátette: a Jobbik olyan mértékű adót vet ki a politikaközeli vagyonosodásra, amelybe az érintettek „bele fognak feketedni”. Kifejtette: 300 millió forintos éves vagyonosodás felett progresszív adórendszert vezetnek be, minél nagyobb a vagyonosodás 2002-ig visszamenőleg, annál nagyobb lesz az adó mértéke.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a Jobbik csatlakozik azokhoz a baloldaliakhoz, akiknek semmi máson nem jár az eszük, csak az adóemelésen. Hozzátette, a Jobbik „durva baloldali fordulatot” hajt végre. Közölte, a pártnak vadiúj gazdája van, egy földbirtokos oligarcha, aki médiavállalkozó is egyben. Ha valakit szeretnének megadóztatni, akkor őt javaslom – mondta, megjegyezve: a Jobbik-elnök kedvenc lelőhelye az oligarcha szoknyája környéke.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint egy normális köztársaságban az államfőválasztás jeles nap, de a Fidesz 2010-ben megszüntette a demokratikus, szabad, szolidáris köztársaságot. Elmondta, egy alkalmas köztársaságielnök-jelölt nem hagyja szó nélkül, hogy kopaszok gátoljanak meg egy népszavazási kezdeményezést, hogy a miniszterelnök felhatalmazás nélkül titokban eladósítja a hazáját, és kiszolgáltatja ezzel Oroszországnak. Jelezte, az MSZP Majtényi Lászlót ajánlja köztársasági elnöknek, aki olyan programot hirdetett meg, amelynek kiemelten fontos része a szegénység elleni küzdelem.

Dömötör Csaba válaszában vitatta azt, hogy Majtényi László a civilek jelöltje lenne, hiszen Gyurcsány Ferenc mondta róla, a pártok egyeztetésének eredménye a jelölése. Hozzátette: a baloldal jelöltje nem tisztázta, pontosan mekkora összeget kapott a Soros-hálózattól. Közölte, nem is baloldali, hanem Soros György jelöltje, aki lesújtó véleménnyel van az MSZP-ről.

Hozzátette: keveset tudni a szocialisták kormányzati terveiről, de azt igen, hogy eltörölnék az otthonteremtést, a családi adókedvezményt, többkulcsos adót és ingatlanadót vezetnének be.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője szerint a kormány az „Orbán–Putyin-atompaktum” megkötése után azt kommunikálta, hogy a paksi bővítés lesz az évszázad üzlete, azonban ennek pontosan az ellenkezőjét állapította meg az Európai Bizottság, amely azt jelezte, hogy piaci alapon nem térül meg a beruházás, ezért állami támogatásra van szükség. „Nem az a kérdés, hogy mennyit profitálunk, hanem az, hogy túléli-e az ország gazdasági csőd nélkül ezt a hazardírozást” – fogalmazott a képviselő, aki szerint Orbán Viktor és kormánya hazudik, amikor azt mondja, hogy a beruházásra az olcsó áram miatt van szükség.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanakkor a bizottság döntése is azt erősíti meg, hogy a beruházás ki fogja termelni a működés és a hitel költségét is, azonban egy piaci befektetőnek az egy százaléknál kevesebb haszonkülönbség miatt nem éri meg a beruházást megvalósítani. Hozzátette: Magyarország azonban nem egy részvénytársaság, ezért elsősorban nem az extraprofitra törekednek, hanem arra, hogy hosszú távon olcsó energiához jusson a lakosság.

Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője az 1948-as forradalom és szabadságharc kapcsán azt mondta: tisztelet és köszönet a bátraknak, akik életüket áldozták a magyar szabadságért. Hozzátette, Magyarországon egy emberöltő óta szabadság van, de újra és újra meg kell küzdeni azért, hogy önállóan dönthessünk sorskérdéseinkben. Hangsúlyozta: az országgyűlési képviselők egyik legmagasztosabb feladata és küldetése, hogy szabadon, idegen hatalmak diktátumától mentesen államfőt válasszanak, aki az összes magyar embert képviseli.

Rétvári Bence államtitkár arról beszélt: saját jövőnket ma is nekünk kell alakítanunk, ahogyan 1848-ban, úgy ma sem lehet hagyni, hogy bárki döntsön helyettünk. Hozzátette: fontos a saját kultúránk, közösségünk erősítése, hogy Európa a nemzetek és ne a nemzetiségek Európája legyen.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: miközben a magyar parlament államfőt választ, végre kiderült, hogy ki milyen érdekek szerint politizál, hiszen a teljes balliberális ellenzék Majtényi László mögött sorakozott fel, vagyis a Soros György által képviselt politikát akarja megvalósítani.

Hozzátette: az is kiderült, hogy a Jobbik pedig „Simicska Lajos által döntően befolyásolt párt”, hiszen az „ismert oligarcha fia” közölte, hogy ők a Jobbik győzelmét várják a következő választáson.

Dömötör Csaba államtitkár úgy fogalmazott: „a külföldi spekulánsok és a belföldi szánkós oligarchák” mindent megtesznek, hogy gáncsolják a kormányt, de Brüsszel irányából is sok „nyílvessző érkezik” a bevándorláspolitika, az adópolitika és az energiaárak ügyében is. Hozzátette: remélik, hogy a nemzeti konzultáción a magyar állampolgárok megerősítik a kormányt abban, hogy kiálljon a nemzeti függetlenség mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.