Állampolgárság-üzlet: Pintér elárulta, hány eljárás indult

A kárpátaljai csalásokról tett fel írásbeli kérdést Szabó Tímea.

MNO
2017. 03. 16. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mennyien szereztek illegálisan magyar állampolgárságot a kárpátaljai csalások következtében?” – címmel tett fel írásbeli kérdést Szabó Tímea. A Párbeszéd képviselője azt írta, „Kárpátalján mintegy hét éve zajlik a magyar állampolgársággal kapcsolatos, szervezett bűnözői visszaélés. Az eset úgy működik, hogy a kárpátaljai magyarok kiváltják a magyar hatóságoknál a honosítási okiratot, valamint egy személyi azonosítót igazoló hatósági igazolványt. Mivel a két dokumentum egyike sem tartalmaz fényképes arcképmást, így azok bűnözőknek továbbértékesíthetők, akik aztán ezekkel az iratokkal a magyarországi kormányablakok egyikében kiválthatják a magyar útlevelet.” Arra volt kíváncsi, hogy

Pintér Sándor válasza csütörtökön került fel a parlament honlapjára. Ebben a belügyminiszter közölte, a „kérdésben foglaltakkal kapcsolatosan összesen 55 büntetőeljárás indult, amelyből 11 felfüggesztéssel, 16 vádemelési javaslattal és 2 megszüntetéssel került befejezésre. Jelenleg 26 büntetőeljárás van folyamatban.”

Pintér hozzáteszi: az Országos Rendőr-főkapitányság és az érintett nemzetbiztonsági szolgálatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen cselekményeket felderítsék, az elkövetőket elfogják, illetve az esetleges nemzetbiztonsági kockázatokat elhárítsák.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke korábban parlamenti indítványban kezdeményezte, hogy a kedvezményes honosítás során csak fényképes igazolvánnyal lehessen magyar útlevelet kapni. Az Index február végén írt arról, hogy ezrével juthatnak kárpátaljai magyarok adataival bűnözők magyar útlevélhez Ukrajnában azt kihasználva, hogy az igényléshez szükséges dokumentumokon, a honosítási okiraton és a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványon nincs fénykép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.