Álljon a vonal mögé! Fél nap a Honvéd sürgősségijén

6 és 12 óra között van az átlagos várakozási idő abban a kórházban, ahol a válogatott focista is 9-et töltött.

Herczeg Szonja
2017. 03. 08. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek, délután négy óra, az Állami Egészségügyi Központ (ismertebb nevén Honvédkórház) sürgősségi osztályának váróterme. Belépek, ideges, fásult tekintetű embereket látok. Körülbelül húszat. Türelmesen várnak. 

A terem modern, tiszta. A megérkezésemkor érzett bűz, ami a mosdóból jön, hamar elillan, ahogy bezárják az ajtaját. Leülök egy középkorú szőke nő mellé. Sminkje elmosódott, látszik rajta, hogy sírt. Arca vérvörös, kézfejéből kanül lóg ki. 

– Elnézést, nem tudja mennyit kell várni? – kérdezem. 

– Fél tizenkettő óta vagyok itt. Mentő hozott trombózisgyanúval – válaszolja. – Egyelőre vért vettek tőlem, és csináltak egy EKG-t, más nem történt.

Ahogy kimondja, megérkezik a férje, elmeséli neki ugyanezt. A férfi rettentő ideges lesz, fel-alá sétál kicsit. 

– Kérem, álljon a sárga vonal mögé! Azt mondtam, hogy álljon a sárga vonal mögé! – töri meg a televízióból áramló hangokat egy erőteljes utasítás a felvételi pultnál. Erre a későbbiekben is ügyelnek, három óra alatt tízszer hallom ugyanezt. Senki sem támaszkodhat a pultnak, amíg a felvételis nő meg nem engedi.

Nem csoda, hogy mindenki fegyelmezetten ül, a hőbörgésnek semmi értelme. De azért csak megkérdezem az egyik dolgozót, hogy mégis mennyi ideig kell itt várni. – Hat és tizenkét óra között – válaszolja, majd rögtön megmagyarázza: ennek oka, hogy 200-250 beteget látnak el naponta. 

Miközben beszélünk, az üvegajtó mögül középkorú férfi vezet ki egy pelenkába és pólóba öltöztetett idős embert. Látszik, hogy mindjárt összeesik. A férfi nem győzi magyarázni neki, hogy mivel kint van a mosdó, oda kell menniük pelenkát cserélni. Terelgeti, támogatja. Nem sokkal később utánaszalad egy ápoló pelenkával, és megpróbálják az idős urat a mosdóba tessékelni. Hordágyat csak utána szabadítanak fel neki. 

A mosdó melletti szobában valaki két kézzel veri az ajtót. Többen is összenézünk a váróban. Mégis: mi történik? Más nem nagyon foglalkozik a hangokkal, így megy még legalább öt percig. Amikor már majdnem feltépi az ajtót, egy biztonsági őr kiengedi az ittas férfit. – Miért zárnak be ide? Milyen dolog ez már? Szép kis magyar egészségügy! – morog hangosan, majd elkezd körbejárni a betegek között. 

Kilenc órát várakozott a Honvédban a Vasas futballistája

Egyelőre pihennie kell a szombaton vakbélgyulladással megműtött Vida Máténak, a Vasas háromszoros válogatott középpályásának – írja a Nemzeti Sport. A játékos reméli, hogy négy hét múlva már együtt gyakorolhat társaival. Vida Máté a szombatot a Honvédkórházban töltötte.   

„Péntek délelőtt tizenegy óra körül kezdődött: minden előzmény nélkül erős görcsöt éreztem a hasamban, szinte kúsztam-másztam a fájdalomtól – elevenítette fel a történteket Vida Máté. – Azt sem tudtam, mit csináljak, és bár bevettem egy fájdalomcsillapítót, nem javult a helyzet. Valahogy elmentem a délutáni tréningre, feküdtem a masszőrágyon, a többiek pedig kérdezgették, mi van velem, mert falfehér vagyok. Nem akartam kihagyni az edzést, mert úgy volt, szombaton Mezőkövesden újra játszhatok. Valahogy végigcsináltam a gyakorlást, majd anélkül, hogy megfürödtem volna, elmentem az ügyeletre, ahonnan beküldtek a kórházba. Kiderült, vakbélgyulladásom van, de mivel harmincketten voltak előttem, kilenc óra telt el, mire a kezembe kötötték az infúziót... Szombat délelőtt megoperáltak, és finoman fogalmazok, ha azt mondom, a műtétet követő nap nem volt túl kellemes.”

Vida Máté hétfőn térhetett haza, egyelőre Soltvadkerten, a szüleinél pihen. Azt tervezi, hogy szombaton a Hidegkuti Nándor Stadionban szurkol csapatának az MTK ellen, és reméli, hogy a Portugália elleni világbajnoki selejtező után bekapcsolódhat az edzésmunkába.

– Ej, de jól néz ki, mama! – mondja egy kerekesszékben várakozó ősz hajú néninek. Az első nevetés, mióta ott vagyok.

A keserű jókedvet a férje szakítja meg. – Lássunk világot, édesem! Még jó pár órát itt leszünk, úgy látom – mondja, és elkezdi lassan tologatni a lábtartó nélküli szerkezetet. A néni lába himbálódzik, egész teste remeg közben. 

A szemközti padon idősebb házaspár ül. Úgy látom, a feleség a kísérő. Az idős úr sápadt. Ők három órája várnak. A férfi elájult, agyi katasztrófa gyanújával hozták be. – Gyilkos ez a várakozás – mondja az asszony. 

Egy óra elteltével, délután ötkor hangzik el az első hangosbemondós felszólítás: X. Y. következik. Az üvegajtó mögött mosolygós fiatal doktornő köszönti a beteget kedvesen. Az általam látott orvosoknál negyvenre saccolom az átlagéletkort, de lehet, hogy kevesebb. 

X. Y. bemegy, egy másik doktornő kifele jön fáradtan. Hallom, ahogy kollégájának panaszolja: mindjárt éhen hal. Egy zacskó csipsszel tér vissza három percen belül, siet befele. Látom, hogy az üvegajtó mögött is sokan ülnek, várnak. Rengeteg a beteg, tényleg. Aki napi 250-et mondott, ránézésre aligha túlzott. 

– Anya, most mi van? – kérdezi egy negyven körüli férfi a kötött sapkában ülő édesanyját. Láthatóan zavart, mamuszban, csíkos frottírpizsamában guggol a padon. – Légy türelemmel, fiam – válaszolja az anyuka elgyötörten. Odamegy a pulthoz. Álljon a sárga vonal mögé, mondják neki is. Megteszi, már sokadjára. Tizenöt percen keresztül vár. 

Belépünk a harmadik órába. A trombózisgyanús hölgy mellettem még mindig vár. Az agyikatasztrófa-gyanús urat négy óra elteltével behívják. Újabb fiatal orvos fogadja. 

Közben a világlátó idős pár is visszatér. Hiába – még mindig nem szólítják őket. A férj leül a padra, maga mellé húzza tolókocsiban ülő feleségét. – Most már biztos te jössz nemsokára – nyugtatja.

(Szerettük volna megtudni, hogy minek tudható be a hosszú várakozás, és valóban ennyi beteget látnak-e el, de eddig sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Honvédkórház sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre. Amint ez megtörténik, közöljük válaszukat.)

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.