Arcba térdeplő rendőr és könnygáz a déli határon

Migránsokat bántalmaztak rendőrök a déli határon – ismerte el lapunknak a Legfőbb Ügyészség.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 16. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két rendőrt ítéltek el gyorsított eljárásban amiatt, mert migránsokat bántalmaztak a déli határon. Egyikük szolgálatteljesítés közben jobb térdével arcon rúgott egy ülő menekültet, ezért háromszázezer forintos pénzbüntetést kellett fizetnie – derült ki a Legfőbb Ügyészség Magyar Nemzetnek küldött válaszaiból. Az elkövető szerződéses szakaszvezető volt, őt közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette és testi sértés bűntette miatt ítélték el.

A másik lezárult ügyben a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa egy főtörzszászlóst büntetett meg 130 ezer forintra, amiért a rendőr közvetlen közelről könnygázzal arcon fújta a határkerítés túloldalán lévő menekültet. Az ügyészség tájékoztatása szerint a menekült folyamatosan szidalmazta a rendőr családját, s „fenyegető magatartást tanúsított”.

Lapunk azt követően kereste meg újra a hatóságokat, hogy a múlt héten beszámoltunk a szerb határon történt rendőri túlkapásokról, illetve az ezekkel kapcsolatos bírósági ügyekről.

A Legfőbb Ügyészség akkor azt közölte, hogy összesen 44 esetben jelentették fel a rendőröket 2015. szeptember és idén március között, ezek közül pedig gyorsított eljárás után két ügyben pénzbüntetésre ítéltek rendőröket. Az ügyészség adatai szerint harminckét ügyben szüntették meg a nyomozást, ezek közül harmincegy esetben bizonyítottság hiányára hivatkoztak, egy esetben pedig bűncselekmény hiányára.

Öt ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás, ezekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy van közöttük bántalmazás, kötelességszegés, valamint csoportosan elkövetett bántalmazás miatt indult eljárás is. Ezekben az ügyekben még nem hallgatták ki a gyanúsítottakat. Az ügyészség tájékoztatása szerint a feljelentésekből tizenegyet a sértett vagy annak jogi képviselője, tizennégyet valamelyik rendőri szerv, kettőt ügyészség, ötöt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság képviselője, egyet az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága, kilencet az Orvosok Határok Nélkül szervezete, egyet a Magyar Honvédség, míg szintén egyet a Szegedi Fegyház és Börtön tett.

Korábban az Orvosok Határok Nélkül adataira hivatkozva több nyugati lap is arról írt, hogy a magyar rendőrök rendszeresen bántalmazzák a Magyarországra érkező menekülteket. Kutyaharapásról, verések nyomairól készült felvételeket is bemutattak, azt állítva, hogy a sérüléseket a hazai határvédők okozták. A Belügyminisztérium (BM) azonnal visszautasította és ellenőrizetlen sajtóhírnek nevezte a vádakat. Közleményükben azt állították, hogy az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex külföldi tisztjei egyszer sem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését. A BM azt is kiemelte, hogy bár az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar rendőrség valóban alkalmaz szolgálati kutyákat, de azokon mindig szájkosár van, így harapni sem tudnak.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt állította, hogy egyáltalán nem történt sérüléssel járó rendőri túlkapás. – Nem ismert egyetlen olyan menekültek sérülésével járó eset sem, amely Magyarország területén történt volna. Az ilyen jellegű, feltárt esetek Szerbia területén történtek – jelentette ki a kormányfő múlt héten Brüsszelben. Szerinte az a célja a „sajtótámadásoknak”, hogy elbizonytalanítsák a katonákat és a rendőröket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.