Ásotthalmi mecsettilalom a „mecset” szó nélkül

A határ menti település képviselő-testülete trükkös megoldással módosította a helyi építési szabályzatot.

Markotay Csaba
2017. 03. 10. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan, hitéleti tevékenységet szolgáló építmény nem létesíthető Ásotthalmon, amely meghaladja a település központjában lévő katolikus templom magasságát, pontosabban az úgynevezett H építménymagasságot (ez átlagolt magasság; nem a katolikus templom legmagasabb, 32 méteres pontját jelenti, hanem nagyjából 6-8 métert). Így módosította a helyi építési szabályzatot a képviselő-testület – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez önmagában nem tiltja a mecsetépítést, de minaretet, azaz mecsethez, dzsámihoz épített tornyot nem lehet felhúzni a településen, ha az magasabb lenne a rendeletben foglaltnál – mondta Toroczkai László polgármester. Mecset viszont nem működik minaret nélkül. Ezzel a trükkel akadályozták meg a héten a helyi mecsetépítést a magyar–szerb határnál lévő, Jobbik-vezetésű településen.

Toroczkai, aki az ellenzéki párt alelnöke is, lapunknak elmondta, hogy az építési szabályzat módosítása előtt különféle hatóságokkal egyeztettek, és végül ezt találták a megfelelő megoldásnak, hiszen így az új rendeletben a „mecset” szó nincs is benne. Ezután szerinte kizárt, hogy bárki megtámadja a helyi szabályozást, ami ebben a formában elébe megy az alkotmányossági aggályoknak is. A polgármester hozzátette, ugyanilyen módszert fognak alkalmazni a korábban támadott burkarendeletük esetében is, amennyiben azt a Kúria megsemmisíti.

A közösségi együttélésre vonatkozó helyi szabályozásban tiltották be a burka, illetve a csador viseletét, valamint az olyan propagandát, amely az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené. Sőt, már akkor megtiltották a híveket imára hívó müezzin tevékenységét is. Amint várható volt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal a Kúriához fordult, és a tiltó rendelkezések megsemmisítését kérte. Ezt többek között azzal magyarázták, hogy a jogalkotási törvény értelmében a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A rendelet a lelkiismereti és vallásszabadságról, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik – állították. A polgármester viszont úgy fogalmazott, állnak a jogi vita elé. – Szabad a véleménynyilvánítás és a gyülekezés is, de minden szabadságjog csak addig terjedhet, amíg nem sérti mások jogait. A mi rendeletünk erről szól – jelentette ki akkor Toroczkai László. A burkarendelettel egyébként nemcsak a Kúria, hanem az Alkotmánybíróság is foglalkozik majd. Toroczkai jelezte: ha megsemmisítik a vonatkozó helyi szabályozást, akkor ebben az esetben is módosítják az ominózus rendeletet, például úgy, hogy az egész testet elfedő ruha viselése lesz tilos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.