Az éhségsztrájk véget ért, a gondok maradtak Békéscsabán

Véget ért az éhségsztrájk a menekültek békéscsabai zárt táborában, de a gondok maradtak.

MNO
2017. 03. 14. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap után véget ért a békéscsabai zárt táborban tartott menekültek éhségsztrájkja: központban 102 bevándorlót őriznek, és az M1 tudósítása szerint hétfőn 94-en csatlakoztak a sztrájkhoz. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerint azonban kedd estére befejeződött a tiltakozó akció.

A menekültek a Facebookon hirdették meg demonstrációjukat, és a sajtóhoz is nyilatkozatot juttattak el. A HVG közölte a hét pontba szedett tiltakozólevelet, amiben a sztrájkolók ezt írták: 

A békéscsabai őrzött táborban már 2009-ben és 2013-ban is tartottak éhségsztrájkot az itt bezárt menekültek – írta az MTI.

Az újabb tiltakozással egy időben, Strasbourg menekültek jogainak megsértéséért marasztalta el nem jogerősen Magyarországot. Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kimondta, magyar hatóságok az emberi jogok európai egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóközpontokban.

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint a magyar államnak fejenként 18 705 eurós (mintegy 5,8 millió forintos) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a felpereseknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.