Baj van a hazai csigatésztákkal

Friss tojás helyett tartósítószert tartalmazó tojáslé, igazolatlan „kiváló minőség”.

MTI
2017. 03. 09. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal a termékteszt során huszonnégy 8 tojásos és kilenc 4 tojásos, csiga formájú, levesekhez kínált száraztésztát ellenőrzött, négy súlyosabb minőségi probléma miatt 400 ezer forint összegű bírságot szabott ki.

A laboratóriumi vizsgálatok egy termékben mikrobiológiai szempontból nem toxintermelő baktériumot mutattak ki, amely miatt a hivatal kötelezte az előállítót az üzemi higiéniai folyamatok felülvizsgálatára. Három 8 tojásosként forgalmazott tészta pedig nem felelt meg a jelölésben szereplő tojástartalomnak.

A vizsgálat két terméknél mutatta ki, hogy a csomagoláson szereplő friss tojás helyett – annak ellenére, hogy nem megengedett – a gyártó tartósítószert tartalmazó tojáslét használt.

Több terméket olyan jobb minőségre utaló jelöléssel láttak el a gyártók, mint például „Prémium”, „Kiváló minőség”, amelyet nem tudtak igazolni, ezért a hatóság kötelezi a gyártókat, hogy a megkülönböztető feliratokat töröljék.

A terméktesztből kiderül, hogy a 8 tojásos csigatészták között külső megjelenés, szín, íz, illat és állomány alapján az első az Auchan csiga, második a Marton száraztészta, harmadik pedig a Spar csigatészta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.