Bántalmazás a határon: a BM szerint Soros György a felelős

A Belügyminisztérium szerint minden alapot nélkülöző írások jelentek meg.

Horváth Csaba László
2017. 03. 06. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingerült és személyeskedő közleményben reagált a Belügyminisztérium (BM) a svéd Aftonbladet tegnap megjelent cikkére, amely szerint brutálisan bánnak Magyarország déli határán az országba illegálisan belépőkkel a határt őrző rendőrök. A BM közölte: ismételten és kategorikusan visszautasítják azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent ellenőrizetlen állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak.

Mint írták, a tárca felhívja a figyelmet, hogy ezek „a minden alapot nélkülöző írások” akkor jelennek meg, amikor Magyarország – állampolgárai és az Európai Unió védelmében – az ideiglenes határzár megerősítésére kényszerül. Hozzátették, hogy az Országgyűlés holnap szavaz a jogi határzár megerősítéséről szóló törvényjavaslatról.

A belügyi tárca ezután a „józan észre” hivatkozva hat pontban sorolta fel álláspontját az ügyben: 

A svéd lap belgrádi riportjában több olyan menekülővel beszéltek, akik sikertelenül próbáltak bejutni a schengeni határon, eközben pedig hasonló sérüléseket szereztek: gumibottal fejre mért ütésekről és kutyaharapásról számoltak be.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet helyi koordinátora, Andrea Contenta a lapnak nyilatkozva azt mondta: ugyan nem tudják megerősíteni a beszámolók részleteit, de az igaz, hogy az elmúlt időszakban megemelkedett a hasonló sebesülésekkel Belgrádba visszaérkezők száma. Olyan sérült is volt köztük, akit sürgősségire kellett küldeni. „Nem tudjuk, nem is fogjuk megállapítani, hogy mi történt pontosan. A sérülések azonban ököllel, gumibottal mért ütéseket, kutyaharapásokat jeleznek” – mondta Contenta a lapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.