Belső bírálat: repedezik a Fidelitas

A Magyar Nemzet értesülései szerint korántsem magánakcióról van szó Petneházy Dávid esetében.

Horváth Csaba László
2017. 03. 16. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár gyakran előfordul, hogy egy-egy párt ifjúsági szervezete megemlékezik a nemzeti ünnepekről, az viszont már meglehetősen szokatlan – különösen a Fidesz esetében –, hogy egy ifjú politikus ünnepi beszédében saját szervezetét kritizálja. A Fidesz ifjúsági társszervezeteként alakult Fidelitasban viszont éppen ez történt a múlt hét végén. Petneházy Dávid, a Fidelitas Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a budapesti Gesztenyéskertben tartott március 15-i megemlékezésen bírálta a kormánypárti szervezetet.

Mint mondta: „Legyen célunk egy közös, erős, fiatal jobboldal kiépítése, amely képes megőrizni a polgári értékeket.” Petneházy Dávid – aki egyébként nem más, mint a Fidesz nyíregyházi országgyűlési képviselőjének, Petneházy Attilának a fia – beszédében elégedetlenségének adott hangot, és arra utalt, hogy a szervezet képtelen volt megszervezni magát. Az ifjú politikus az Indexnek erről azt mondta: némi önkritikával élve úgy látja, hogy a polgári jobboldali fiatalság nem kellő hatékonysággal folytatja a tevékenységet. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez nem a Fidelitas hivatalos álláspontja, azt csak az elnök képviselheti.

Ugyanakkor a Magyar Nemzet értesülései szerint korántsem magánakcióról van szó. A megemlékezésről készült videót ugyanis a Fidelitas hegyvidéki szervezete jegyzi. Csakhogy nem a jelenlegi XII. kerületi tagszervezet, hanem az, amelyet tavaly év végén minden előzmény nélkül feloszlatott a szervezet országos elnöksége. A korábbi hegyvidéki szervezet tagjai viszont a jelek szerint nem tekintik feloszlatottnak a XII. kerületi Fidelitast, kiállásukkal pedig szembeszálltak az ifjúsági szervezet vezetésével.

Tavaly év végén alakult újra a feloszlatás után a Hegyvidéki Fidelitas, N. Szász Adrián vezetésével, teljesen új tagsággal. A szervezet húsz fővel alakult újjá. Az új elnök megkeresésünkre elmondta, semmit sem tudott a nevükben tartott akcióról. Mint mondta, nem ők csinálták a videót, egyetlen tagjuk sem vett részt a megemlékezésen. Ráadásul szerinte „sérülhettek a Hegyvidéki Fidelitas személyiségi jogai”. Arról ugyanakkor nem tett említést, hogy tesznek-e további lépéseket.

A különös akció miatt kerestük Böröcz Lászlót, a Fidelitas országos elnökét, ám nem tudtuk utolérni. Úgy tudjuk, hogy a XII. kerületi szervezet feloszlatását a budapesti elnök, Varga-Bajusz Veronika javasolta, ő viszont írásban ígért válaszokat kérdéseinkre, ám lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.