Cenzúrázta a szerdai esti mesét a közrádió?

Az eredeti műsortervben szereplő mese emlékeztethetett valakit az Orbánt kísérő füttykoncertre.

MNO
2017. 03. 16. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levette műsoráról a Kossuth Rádió a Szépenszóló Fütyöri című magyar népmesét, helyette a Sárkányölő Sebestyén került adásba március 15-én. Értik: fütyöri.

Ismerve a magyar közmédiát, nagyon is elképzelhető, hogy az áthallás miatt változtattak menet közben a műsorrenden éppen azon a napon, amelyen a miniszterelnök ünnepi beszédét füttykoncerttel kísérték a kormány politikája ellen tiltakozók.

A miniszterelnöki retorika rendszeresen használja a harc, háború, ellenség kifejezéseket, a március 15-i beszéd sem nélkülözte ezeket. – Mi, magyarok nem egy csatában és nem egyetlen hadjáratban gondolkodunk – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: akik csatát és hadjáratokat nyertek ellenünk, a háborút végül elvesztették.

Az orbáni beszédekre és a füttykoncertre is rezonálhat az eredeti adásrendből lecserélt mese, amelyben a király egy háborúban megsüketül, és ezért elmegy a kedve a háborúskodástól: 

„Volt egyszer egy király, aki teljesen süket volt. Még egy régebbi háborúban történt, hogy a füle mellett sült el az ágyú, attól süketült meg. No, el is ment a kedve mindenféle háborúskodástól. Nem hogy javult volna, egyre romlott az állapota. Ordítozhattak a fülébe, nem hallott az égegyadta világon semmit! Nagyon elkeserítette ez a süketség! Egy napon, a saját születése napján, mikor az üdvözlő beszédekből nem hallott semmit, azt mondta három fiának, hozzák el neki a Szépenszóló Fütyörit!”

A közmédia internetes felületein átírták a rádióműsort, de az eredetit több, tévéműsorokkal foglalkozó portál is megőrizte. 

Levélben fordultunk az MTVA-hoz, hogy megtudakoljuk, van-e bármilyen racionális magyarázat az utólagos műsorváltoztatásra. Ha érkezik válasz, azonnal közöljük. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.