CEU: tárgyalnának, de nem törvénytervezet alapján

Nem tudja az egyeztetések alapjául elfogadni a benyújtott törvénytervezetet a Közép-európai Egyetem.

MTI
2017. 03. 30. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elnök-rektor, Michael Ingatieff és Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes vett részt a Palkovics László oktatási államtitkárral folytatott szerdai egyeztetésen. Ezen megismételték és fenntartották azt a kérésüket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására.

Kiemelték: a magyar kormány tisztviselőivel folytatott megbeszélést követően a Közép-európai Egyetem továbbra sem győződött meg arról, hogy a kormányzat belátná, milyen hatásai lesznek a törvénytervezetnek. Az egyetem továbbra sem érti, hogy miért van szükség a törvényre, ismerve az egyetem magyar törvényekkel teljes összhangban működését és az egyetemi élethez nyújtott hozzájárulásának széles körű elismertségét.

A közleményben kitértek arra is: a CEU üdvözölte az Egyesült Államok nagykövetségének állásfoglalását, amelyben aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Michael Ignatieff vasárnap Washingtonba utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét az amerikai törvényhozókkal és a médiával – olvasható a közleményben.

Palkovics László csütörtökön más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania. Az államtitkár a CEU rektorával előző nap folytatott egyeztetésről újságírói kérdésre elmondta: megismerték az érveiket, és ennek alapján nem szükséges visszavonni a javaslatot. A törvényben szereplő feltételeket teljesíthetőnek tartja. A CEU számára nem jelent kockázatot a javaslat – erősítette meg korábban is hangoztatott álláspontját. Hozzátette: más egyetem nem élt kifogással a javaslat ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.