Cinikus válasz a Klebelsberg Központtól

Etikátlan módon a Magyar Időkben válaszolta meg lapunk kérdéseit a Klebelsberg Központ.

Hutter Marianna
2017. 03. 06. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet több alkalommal is érdeklődött az elmúlt közel két hétben arról, hogy miként lehetséges, hogy bár a kormányzati kommunikáció szerint a januárban megalakult 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként működik, ám ehhez képest a Magyar Államkincstár januári adataiból csak 33 centrum esetén olvashatók ki az azok tartozására vonatkozó adatok.

Arra is kíváncsiak voltunk, február elején rendben felállt-e az 59. tankerületi központ Jászberényben, továbbá arra is, hogy a centrumok eredetileg január végére ígért szervezeti és működési szabályzata (szmsz) mikorra készül el. Ám hiába küldtük el kérdéseinket több alkalommal is a KK sajtóosztályának, válaszokat nem kaptunk tőlük. Nemcsak a Solti Péter irányította állami intézményfenntartó nem volt hajlandó segíteni, hanem a Miniszterelnökség sem. Utóbbi azért érdekes, mert Lázár János illetékes miniszter lapunknak több alkalommal is nyilvános ígéretet tett arra a kormányinfókon, hogy ha nem kapunk választ más sajtóosztályoktól, az ő tárcája segíteni fog.

Az ügyben végül a KK sajtóosztálya törte meg a csendet, mikor pénteken immáron ötödik alkalommal küldtük el kérdéseinket. Ám a lapunknak hetek óta nem válaszoló sajtóosztály korrekt tájékoztatás helyett mindössze ezt az egy mondatot volt hajlandó közölni: „szeretnénk felhívni figyelmét, hogy ugyanebben a témában jelent meg cikk a Magyar Időkben.”

Ezt követően lapunk visszakérdezett, hogy megtudjuk, esetleg a Magyar Idők-e a KK hivatalos közlönye, mert amennyiben nem, úgy továbbra is szeretnénk kérni, hogy tiszteljenek meg bennünket érdemi válasszal. Erre viszont már nem érkezett reakció a KK adófizetői forintokon eltartott közszolgáitól.

A Magyar Idők múlt csütörtöki cikke szerint egyébként az államkincstár azért nem rendelkezett információval a 25 tankerületi központ adósságáról, mert adminisztrációs hiba történt, ami miatt a KK levélben hívta fel az érintett központok figyelmét a feladat haladéktalan elvégzésére. A lap cikke szerint pedig február elsejével jogszabály alapján létrejött az 59. tankerületi központ, ám az egy hónapon át vezető nélkül működött, ugyanis a tankerületi igazgató csak március elsejével lépett be a szervezetbe. A tankerületek szabályzatával kapcsolatos kérdésünkre a választ ugyancsak a Magyar Időknek küldte meg az állami intézményfenntartó még múlt hét kedden. A kormánypárti napilap akkor arról tájékoztatott, a központok február 21-ig elkészítették saját szmsz-eiket, amelyeket a KK még múlt héten jóváhagyott.

Nem ez az első eset, hogy az állami sajtóosztályok etikátlan módon a kormányhoz kötődő sajtóorgánumokat hozzák előnybe azzal, hogy a Magyar Nemzet saját információival kapcsolatos kérdéseket nem lapunknak válaszolják meg. Mint nemrégiben megírtuk: lapunk a külügy sajtóosztályától tudakolta, megerősítik-e a hírt, mely szerint a milánói főkonzulnak kijelölt Csiszár Jenő egykori rádiós és tévés műsorvezető nem jelent meg a poszt betöltéséhez szükséges vizsgán. Ám különös módon az Origo munkatársainak is pont aznap jutott eszébe a témával foglalkozni, így a külügy a kormánybarát lap írását belinkelve csak annyit írt vissza kollégánknak: „Az ön által felvetett témával kapcsolatban már minden információ megjelent.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.