Civilnek kuss a neve – derül ki a kecskeméti polgármester leveléből

A lakosok kérése külső befolyás, ami zavarja a közhatalom gyakorlását.

MNO
2017. 03. 11. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő választ kapott egy kecskeméti vállalkozó, amikor Kecskemét polgármesterétől, Szemereyné Pataki Klaudiától levélben kérte, hogy az önkormányzat tegye a lakosok számára is átláthatóbbá a város gazdálkodását, működését – írja a levelet és a polgármesteri választ is idéző Magyar Narancs.

A javaslatot felvető Hugyecz Zoltán – aki korábban független jelöltként indult a város vezetéséért – azt kérte, hogy:

A Matolcsy-rokon polgármester szerint a felvetések többségének nincs értelme, mert ők a törvényi előírásoknak most is megfelelnek, a honlapon minden ott van, ami szükséges, az adatigényléseknek pedig eleget tesznek.

Szemereyné ezzel nem túl elegánsan megkerülte a közérthető elszámolás igényét, de ennél jóval erősebb az a megjegyzése, amivel konkrétan visszautasítja Hugyecz felvetését. Azt írta: „A helyi közhatalom zavartalan gyakorlásához [ ] nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzatok a rendeleteik előkészítését külső befolyástól mentesen végezzék, azaz csak a képviselő-testület szervei és az önkormányzati képviselők vegyenek a jogalkotás folyamatában részt.”  Vagyis, külső befolyásnak nevezte a város átlátható működésre vonatkozó lakossági kérést – és azt is jelezte, hogy a civilek próbálkozásai csak zavarják a közhatalom gyakorlását.

A város honlapján jelenleg négy-öt aloldalra kattintva lehet elérni a közbeszerzések listáját, vagyonnyilatkozatokat pedig nem találtunk az oldalon, ahogy hangfelvételeket tartalmazó mappát sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.