Csak pénzért árulja el az NGM, hogy kivel utazott Matolcsy

Minisztersége idején Vajda Zita is a nemzetgazdasági tárcánál dolgozott.

MNO
2017. 03. 11. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György jegybankelnökként legtöbbször barátnőjével, Vajda Zitával utazott külföldi útjaira. Voltak például Párizsban, Londonban, Isztambulban, Bázelben és Frankfurtban is – hangzott el az RTL Klub híradójában.

Az RTL megpróbálta megtudni, hogy Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként kivel járt külföldi útjain, ekkor ugyanis még Vajda Zita is a tárcánál dolgozott. Az NGM azonban a válaszokért pénzt kért, méghozzá 30 ezer forintot. 

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint az, hogy pénzt kérnek egy alapvető jog teljesítéséért, semmiképpen nem nevezhető szolgáltató vagy jó államnak. A valódi cél szerinte az volt, hogy az emberek ne akarjanak közérdekű adatokat megismerni. 

Korábban az adatigénylésekre ingyen kellett válaszolniuk az állami szerveknek, de a fideszes többségű parlament 2015-ben megváltoztatta a törvényt, azóta pénzt is kérhetnek az adatokért cserébe.

Lapunktól korábban csaknem hárommillió forintot kért a Budavári Önkormányzat a helyi ingatlan-bérbeadások részleteit tartalmazó közérdekű adatokért. A fideszes Nagy Gábor Tamás polgármesterről megírtuk, a valós piaci árak töredékéért bérel lakást az általa vezette önkormányzattól, miközben saját lakása is van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.