Elhalasztanák a Római-part mobil gátjáról szóló döntést a civilek

A demonstrálók szerint nem tudnak eleget a képviselők a zöld területről szóló döntés megalapozásához.

Unyatyinszki György
2017. 03. 27. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maradjanak a FÁK a Rómain civil mozgalom a római-parti mobil gát nyomvonaláról szóló, április 5-én várható önkormányzati döntést megelőzően demonstrációt hirdetett hétfő délután a budapesti városháza szomszédságában. A döntéshozókra irányuló nyomásgyakorlás mellett az összegyűlt 500 civil megfogalmazta kifogásait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által készült összehasonlító tanulmányról, amely a civilek által szorgalmazott Nánási út–Királyok útja nyomvonal helyett a parthoz közel húzódó nyomvonal mellett foglalt állást – bár mindkét megoldást megvalósíthatónak tartja. Tarlós István főpolgármester szerint azonban a szakértői tanulmány alapján a parttól száz méterre lévő nyomvonal kiépítése hétmilliárd forinttal többe kerülne. 

A BME szakemberei 60 szempont alapján mérlegeltek, hogy érdemesebb az árvíz elleni védművet a parti sávban megépíteni. Jelezték, hogy vannak szubjektív szempontok is, amelyek eltérő fontosságúak lehetnek a szereplők számára.

A civilek legkomolyabb érve amellett, hogy még ne hozzon döntést a közgyűlés, hogy nem nyilvános az az 1500 oldalnyi részletes tanulmány, amely alapján megalapozottan jelölhetnék ki a nyomvonalat – ezt a demonstráció minden felszólalója kiemelte. Emlékeztetőül megjegyezték, hogy egy 2007-es tanulmány szerint feleannyiba kerülne az út menti szakasz bekerülési költsége, mint amennyit a parton elvégzett munkák jelentenének – szemben a mostani tanulmányokkal. Meglátásuk szerint a part menti védmű azoknak kedvezne, akiknek tulajdonjoguk van a jelenleg ártéri területen, ugyanis egy gát mögött azt már belterületté minősíthetnék át, a szélesebb lakosság viszont csak veszítene a parti gáttal. Bár nem ismert olyan eset, amely szerint egy mobil gát átszakadt volna árvíz idején, ettől függetlenül aggódnak a megfelelő védelem miatt is.

Hangsúlyozták, hogy meg kell kérdezni a lakókat is, mit szeretnének. Megítélésük szerint a március 6-án tartott lakossági fórum nem felel meg a lakossági egyeztetés törvényes követelményeinek, azt továbbra is elvárják a városvezetéstől.

A felszólaló helyiek nem győzték példákkal hangsúlyozni, hogy milyen élményt nyújtott számukra a partszakasz, milyen szabadidős tevékenységet végezhettek a ritkán beépített környezetben, hozzátéve, hogy számukra „pénzben nem kifejezhető” a part értéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.