Elkészültek a határvédelmi bázisok

A HM-et számos kritika érte, hogy nem biztosított emberhez méltó munkakörülményeket a határon szolgálóknak.

Zord Gábor László
2017. 03. 20. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István honvédelmi miniszter hétfőn Hercegszántón átadta a négy létesítményből álló határvédelmi bázisrendszert, amelyet a migrációs helyzet kezelésében részt vevő katonák számára építtetett a Honvédelmi Minisztérium (HM) az osztrák haderő műszaki alakulatainak közreműködésével. A konténerekből álló bázisok – Hercegszántón kívül van ilyen Kelebián, Bácsalmáson, Madarason is – célja, hogy a szerb határ mentén őrjáratozó, az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékhez (AIAK) tartozó katonáknak ne messzebbről, Bajáról vagy Hódmezővásárhelyről kelljen szolgálatba járniuk, hanem a 40-50 perces menetidőt megspórolva kapjanak elhelyezést azokban a hetekben, amikor a Közös Akarat fedőnevű hadműveletben vesznek részt.

A művelet csaknem két éve alatt a HM-et számos kritika érte, hogy nem biztosított emberhez méltó munkakörülményeket a határon szolgálóknak, ezért hozták létre ezeket a 150 fős „konténerfalvakat”, amelyek nem mellékesen később máshol, így külföldi missziókban is felhasználhatók. A tárcavezető kérdésünkre, hogy a honvédség szakcsapatainál okozott-e elvándorlást a határvédelmi feladat, azzal felelt, hogy az általa az utóbbi fél évben kapott vezérkari jelentésekből azt tűnt ki: pozitív az egyenleg, ami azt jelzi, hogy nő a honvédség megtartó képessége. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.