Emberi tévedés okozta a veronai buszbalesetet

Az autósztráda-rendőrség parancsnoka szerint semmi sem utal műszaki hibára.

MTI
2017. 03. 03. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polstrada az első percektől jelen volt az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán január 20-án történt baleset helyszínén. A szerencsétlenül járt busz a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és kísérőit szállította. A tragédiában 16-an veszítették életüket és 26-an megsérültek.

„A baleset okait ki lehet következtetni, annál is inkább, mivel semmi nem utal a jármű műszaki meghibásodására. Véleményünk az, hogy a balesetet emberi tévedés okozta” – jelentette ki Girolamo Lacquaniti. A Polstrada értékelése azokat a korábbi feltételezéseket erősíti meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr hirtelen rosszulléte vagy elalvása okozhatta.

A veronai ügyészség január 21-én indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés címén, akkor még ismeretlennel szemben. Január végén az ügyészség a balesetkor vezető sofőrt nevezte meg gyanúsítottként, aki olasz sajtóértesülések szerint az – azóta már Magyarországra szállított – súlyos sérültek egyike.

Az ügyészséggel szorosan együttműködő Girolamo Lacquaniti elmondta, hogy jelenleg a szakértői véleményekre várnak: az ügyészség többek között külön szakértőt bízott meg a jármű műszaki állapotának vizsgálatára. A Polstrada parancsnoka szerint a szakértőknek általában 30-60 nap idejük van jelentésük elkészítésére, de halasztást is kérhetnek. A szakértői vélemények alapján az ügyészség további vizsgálatot rendelhet el vagy vádat emelhet, és a gyanúsított vádlott lesz.

Girolamo Lacquaniti elmondta, hogy a magyar diákokat szállító busz balesete „nagyon jelentős és drámai” esemény volt a Polstrada és Verona városa számára is. A parancsnok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közeljövőben Veronába tervezett látogatását megtiszteltetésnek nevezte. Elmondta, hogy a szerencsétlenség óta folyamatos kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, és nem csak a vizsgálat miatt, hanem mivel „életre szóló emberi kapcsolat jött létre a veronai Polstrada emberei és a magyarok között”. Girolamo Lacquaniti hozzátette, hogy folyamatosan kapnak híreket a busztragédia túlélőiről, és azóta is tartják a kapcsolatot a Veronában élő magyarokkal, akik a baleset után segítettek.

A vizsgálatot vezető Angela Barbaglio államügyész emlékeztetett, a szakértői jelentésekre 90 napot adtak, ebből eddig negyven nap telt el. A veronai egyetem orvosszakértői csoportjától minden egyes áldozat halála pontos okainak meghatározását várják, mivel \"ez is hozzájárul a baleset dinamikájának megértéséhez\".

 Mérnökszakértőt bíztak meg a jármű műszaki állapotának felmérésével is, és szakértő vizsgálja a baleset helyszínét is – az autósztrádaszakasz állapotát, a szalagkorlátot és a buszt megállító felüljárófalat – hogy kiderüljön, ezek mennyire befolyásolták a baleset kimenetelét. 

 Az ügyész megerősítette, hogy a vizsgálat gyanúsítottja jelenleg a járművet vezető sofőr, aki súlyos sérülései miatt a baleset óta nem tért magához. Hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságokkal szoros együttműködésben dolgoznak, megkapták például a sofőr baleset előtti egészségi állapotára vonatkozó teljes dokumentációt

 Az ügyészség a szakértői vizsgálatok értékelése után dönt a jogi lépésekről. „Az ügy súlyossága miatt igyekszünk minél előbbi válaszokat adni, de konkrétabbat talán a nyár folyamán tudunk mondani” - mondta Angela Barbaglio. 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.