Erdő Péter: A nagyböjt nem pusztán önsanyargatás

Az egyházi vezető az értékesebb élet keresésének időszakáról beszélt.

MTI
2017. 03. 01. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdő Péter kiemelte: a húsvéti felkészülés egyszerre a lemondás és a segítő szeretet cselekedeteinek ideje.

Az Istennel való találkozás különös fénybe helyezi az embert, az erre készüléshez pedig hozzátartozik a megtisztulás, a bűnbánat. De ilyenkor „elsősorban arról kell lemondanunk, hogy öntudatlanul sodródjunk az életben. Tudatosan, megfontoltan kell élnünk, ez pedig jelentheti azt is, hogy elhagyjuk rossz szokásainkat és azt is, hogy segítünk másoknak” – mondta. Hozzátette: a kényelemről kell lemondania az embernek, amely megakadályozza abban, hogy kilépjen önmagából, és odaforduljon a másik emberhez.

A bíboros kitért arra: a keresztények már a 6. századtól szerdán kezdik el a nagyböjtöt. Ez volt az az időszak, amikor a nyilvános vezeklők megkezdték bűnbánatukat, és a bűnbánat jeléül hamut szórtak a fejükre. Később, amikor megszűnt a nyilvános vezeklés, minden hívőt megjelöltek hamuval, és ekkor kapcsolódott hozzá a felhívás, amit a pap mond: „Emlékezz, ember, hogy porból vagy, és porrá leszel!”, illetve „Térjetek meg, és higgyetek az evangélium jó hírében!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.