Erős szél jön, tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium pénteken.

MTI
2017. 03. 03. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca pénteken a kormány honlapján közzétett határozata szerint az általános tilalmat azonnali hatállyal átmeneti időre rendelték el az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre. Ezeken a területeken mostantól – a kijelölt tűzrakó helyeken is –, valamint a közút és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás, beleértve a parlag- és gazégetést is.

Külön felhívják az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el.

A tavasz kezdete 

Március 1-je a meteorológiai tavasz kezdete, de az elmúlt napok kellemes időjárása után az új évszak nem felmelegedéssel, hanem egy lassan kelet felé mozgó hidegfronttal érkezik, de még emiatt sem lesz a sokéves átlagnál hidegebb idő.

A határozat indoklásában azt írták: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után kiszáradt a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, „gyúlékony állapota került”, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A változékony időjárás miatt az ország további területein várható még fokozott tűzveszély kialakulása.

A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket okozhat – emelte ki az FM.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéséket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A tilalom feloldásáról a tűzveszély elmúltával intézkednek – olvasható a határozatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.