Értetlenül áll a kormány a strasbourgi intézkedés előtt

Bakondi szerint a tinédzserek átszállításával kapcsolatban semmifajta döntés nem született.

MN
2017. 03. 28. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem tudjuk, mit ne hajtsunk végre” – adott hangot értetlenségének Bakondi György azzal kapcsolatban, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság megakadályozta nyolc tinédzser és egy terhes nő átszállítását a tranzitzónába, mondván, ügyükben semmifajta döntés nem született. Az MTI beszámolója alapján a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt is hozzátette, hogy a bíróság döntése ugyanakkor nem határozat, hanem ideiglenes intézkedés.

A Hvg.hu tudósítása szerint Bakondi hangsúlyozta: amint elindul az eljárás az érintettek ügyében, mérlegelni fogják az emberi jogi bíróság kérdéseit, illetve a megadott határidőre megválaszolják a strasbourgi kérdéseket.

Bakondi György sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a strasbourgi döntés azt jelenti, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésre kérte a kormányt, hogy addig ne hajtsa végre a törvény által előírt intézkedést, amíg bizonyos kérdéseket meg nem válaszoltak. Közölte: az ugandai veszélyeztetett terhes asszony esetében április 5-ig kell megválaszolniuk, hogy mi az intézkedés jogalapja, mikor viszik a röszkei tranzitzónába, illetve hogy a zárt konténertáborban terheseknek megfelelő körülmények vannak-e.

Korábban megírtuk, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága hétfőn este ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy Fóton, a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők otthonában lévő nyolc gyereket és egy veszélyeztetett terhes, pszichiátriai kezelésre szoruló ugandai nőt a közeljövőben a tranzitzónákba szállítsák át, és ott fogva tartsák őket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.