Észak-Ciprust letiltotta a Hungexpo

Nem akartak diplomáciai kellemetlenséget a szervezők a hétvégi utazási kiállításon.

2017. 03. 05. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szeretett volna, nem állíthatott ki saját standdal az Észak-Ciprusi Török Köztársaság a Hungexpo hét végi utazási kiállításán – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a döntés mögött az állt, hogy a szervezők „nem akartak diplomáciai kellemetlenségeket” az ügyből. Pedig hely lett volna rá bőven, ahogyan az előző években sem volt senkinek problémája az észak-ciprusi képviselettel. Sőt, a legnagyobb külföldi utazási kiállításokon sem szoktak akadályt gördíteni az elé, hogy a csak Törökország által elismert ország megmutathassa magát. Szakmailag azért is indokolható nehezen a lépés, mert Észak-Ciprus egyébként egyre népszerűbb turisztikai célpont Magyarországról, számos utazási iroda kínálja is csomagjaiban. A Ciprusi Köztársaság egyébként kiállíthatott a budapesti rendezvényen.

Úgy tudjuk, a budapesti kiállítás nemzetközi viszonylatban is a legdrágábbak között van, ám az elszalasztott lehetőség miatt fájjon a szervezők feje. Egy effajta döntésnek azonban külpolitikai üzenete is van. Miközben az utóbbi hónapokban felújultak az ENSZ közvetítésével zajló tárgyalások a szigetország görögök lakta déli, és török többségű északi része között, és újra felcsillant a béke reménye, úgy tűnik, a két fél valójában még egy kiállításon sem fér meg egymással... Magyarország és Észak-Ciprus viszonya egyébként jónak mondható, a Budapest által el nem ismert ország 2014-ben képviseleti irodát nyithatott. Ezzel szemben ugyanebben az évben Cipruson (mely tagja az Európai Uniónak) bezártuk nagykövetségünket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen pénteken járt Törökországban, ahol ismét a gazdasági együttműködés fokozása, a kereskedelmi forgalom 3 milliárd dollárról 5 milliárd dollárra emelése volt a fő téma. A törököktől óriási mértékben függő és kötődő Észak-Ciprussal esetleg megromló kapcsolatok azonban ebben aligha fognak segíteni.

Az ügyben kerestük a török nagykövetséget és az észak-ciprusi képviseletet is, ám eddig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.