Feljelentést tesz a fakivágások miatt a Párbeszéd

Az Átlátszó portál riportja szerint is javában zajlik a fakivágás. Ez szerepel a kertépítészeti tervben is.

OS
2017. 03. 04. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tesz a Párbeszéd a Csillaghegyi strand átalakítása miatt; közleményük szerint 200 fa kivágása kezdődött meg a fürdő területén. A strandot üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetője, Szőke László több ízben tagadta a tervezett fakivágásokat, de a párt szerint azok most is zajlanak.

Az Átlátszó oknyomozó portál megkapta a beruházással kapcsolatos dokumentumokat. A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda által készített kertépítészeti műleírás szerint valóban kivágnak 246 fát. A portálnak a helyszínen dolgozó munkások is megerősítették, hogy már elkezdték a területen a fák kivágását – erről a helyszínen tuskók, fűrészpor és levágott ágak tanúskodtak. Az Átlátszó videót is készített.

„A területen kivágásra kerül 246 fa 3700 cm átmérővel. (...) A fák kivágására az épület építése, a burkolt felületek kialakítása és a fák egészségi állapota miatt (11 db) kerül sor. A kivágott fák pótlására telken belül elültetésre kerül 94 db 30/35 méretű fa, összesen 940 cm átmérővel.”

Vagyis a kivágott fák mindössze 38 százalékát pótolják újakkal, és azok a kivágottak átmérőjének csupán a 25 százalékát teszik ki.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon.

„A Párbeszéd követeli az elkezdett fairtás azonnali leállítását és feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt. Felszólítja Tarlós Istvánt, hogy bocsássa el a sorozatos hazugságon kapott fővárosi cégvezetőt. A Párbeszéd képviselője már az első perctől kezdve azt kérdezte az önkormányzattól és a BGYH-tól, hogy hány fa kivágására kerül sor a strand felújításakor, és azt a választ kapta a fideszes polgármestertől, hogy nem lesznek fakivágások, amit a fővárosi tulajdonú cég vezetőjének levelével támasztott alá. Szőke úr annak tudatában vezette félre a közvéleményt és a választott képviselőket, hogy nyilván tisztában volt a 246 fa tervezett eltüntetésével” – írta a párt az MTI-nek küldött közleményben. A Párbeszéd szerint a Fidesz építési területnek nézi Budapest összes zöldterületét.

A Párbeszéd újraindítja online petícióját a csillaghegyi fák megmentéséért.

„Az Orbán-kormány eddig mintegy 1000 fát vágatott ki Budapest területén és még legalább 3000 fa kivágására készül, többségében a III. kerületben: a Római-parton és Csillaghegyen” – írták.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.