Félve ugyan, de készül a kormány március 15-ére

Frissülő cikkben követjük az ünneppel kapcsolatos legfontosabb híreket.

MNO
2017. 03. 14. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kormány megteremtette az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc méltó megünneplésének kereteit, ezek között mindenkinek méltóságteljesen kell megemlékeznie” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Múzeum előtt. Beszédében kitért arra, hogy fontos feltétel a méltóságteljes ünneplés is, hiszen a hírek szerint többen meg akarják zavarni az ünnepet.

Jelezte ugyanakkor, hogy az illetékes állami szervek és a rendezvényszervezők igyekeznek gondoskodni arról, hogy ez ne történhessen meg.

Mindenki részéről méltóságteljes viselkedést kér a kormány

– emelte ki Kovács Zoltán.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjában négyezer magyarországi középiskolás diák utazhat március 15-én valamely határon túli településre, és ünnepelhet közösen ott élő diáktársaival.

Nemzeti ünnepen nem illik kifütyülni a nemzeti hősöket, „egyszerűen bunkóság” – mondta Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető egy más témában tartott sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy az Együtt így kíván visszajelzést küldeni Orbán Viktornak március 15-én. Kósa szerint Juhász Péter, az Együtt elnöke antiszociális, nem való közösségbe, nemhogy komoly pozícióba. „Egy esküvőn sem illik gyalázni a menyasszonyt” – jegyezte meg a frakcióvezető.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője ugyancsak közölte: az Együtt elnöke és rendzavaró társai arra készülnek, hogy tönkretegyék a március 15-ei nemzeti ünnepet, mások békés ünneplését. Mint mondta, az ünnepség alatt fütyülnek, hangoskodnak, sértegetik az ünneplőket, és „ezzel magát a nemzeti ünnepet gyalázzák. [ ] Ők és más, külföldről pénzelt szervezetek minden alkalmat megragadnak arra, hogy a magyar kormányt támadják.” Úgy véli, ezek a rendzavarók visszaélnek a gyülekezés szabadságával, most is erre készülnek, a Fidesz azonban arra kér mindenkit, aki méltón szeretne ünnepelni, hogy jöjjön szerdán fél tizenegyre a Magyar Nemzeti Múzeum elé, a díszünnepség helyszínére.

Az Együtt eközben közölte, hogy Juhász Péter, valamint a párt további politikusai, tagjai és aktivistái március 15-én tíz órakor találkoznak a Múzeum körút és Rákóczi út sarkán, a Burger King étteremnél, és onnan vonulnak a Múzeumkertben tartandó állami ünnepségre.

Az Együtt elnöke később közleményében azt írta, a rendőrség megtiltotta a párt sípolását és az ehhez kapcsolódó síposztást, ám a Társaság a Szabadságjogokért segítségével bírósághoz fordultak az ügyben, síposztás helyett pedig kokárdaosztásra nyújtottak be újabb bejelentést. A rendőrség mai határozatában ezt sem vette tudomásul – közölte.

„Orbán már annyira gyáva, hogy Pintér Sándor segítségével mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az Együtt akcióját. Ha ez a gyakorlat így folytatódik, a miniszterelnök lassan már a nemzeti ünnepeket is betiltja, csak hogy ne kelljen a nép hangjával, a más véleményen lévőkkel találkoznia” – írta,

és hozzátette: ismét a bírósághoz fordulnak, mert álláspontjuk szerint a törvényi előírásokkal ellentétes módon tiltja be a rendőrség a kokárdaosztást.

A Fidelitas is nekiment az Együttnek. Véleményük szerint Juhász Pétert és társait március 15-én egy cél vezérli majd, hogy több tízezer ember ünneplését tönkretegyék. Böröcz László, az ifjúsági szervezet elnöke közölte: a nemzeti ünnepen békésen, csendben, az ünnepséget nem megzavarva táblákkal fejezik ki tiltakozásukat a Múzeumkertben Juhász Péterék és azok ellen, akik megzavarják az emberek békés megemlékezését.

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-e alkalmából ma köszöntőt írt a határon túli magyarokhoz, melyet a Kárpát-medence számos településén, a helyi ünnepségeken felolvasnak – mondta el Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

 „169 évvel ezelőtt ez a nap ébresztett rá bennünket arra, hogy azon az ösvényen, amely az egész nemzet felemeléséhez vezet, csak egy szívvel és egy akarattal juthatunk előre. Mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy 1848. március 15-én vértelen forradalommal vívtuk ki szabadságunkat, de még ennél is nagyobb fegyverténynek tartjuk, hogy amikor meg kellett védenünk frissen szerzett jogainkat, egy emberként álltunk talpra” - fogalmazott Orbán, azzal zárva sorait: Legyen tehát béke, szabadság és egyetértés!

 

A Jobbik ifjúsági tagozata ötvenezer kokárdát osztott ki az ünnep kapcsán. Az akcióval és több más megemlékezés megszervezésével az a céljuk, hogy minél több honfitársunk figyelmét felhívják nemzeti ünnepünkre, és emlékeztessék őket dicső elődeink bátorságára, hazánk szabadságáért hozott áldozatára és a fiatalok helytállására.

Szerdán országszerte több mint 650 eseményt rendeznek. Azoknak, akiknek a járművét a rendezvények miatt elszállítják a lezárt útszakaszokról, zöldszámot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az érdeklődők a 06-80-180-780-as számon kaphatnak információt.

A vidék gyarapodása, a magyar gazdák teljesítménye az ország fejlődésének biztosítéka, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Magyarország megmaradjon olyan nemzetnek, amely képes saját életét, sorsát irányítani, miközben Európában nagy erők dolgoznak azon, hogy az unió népei alávetett nemzetiségek szintjére süllyedjenek – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen kedden.

Az Európai Alternatíva Párt március 15-én több városban – Heidelbergben, Bécsben, Londonban, Zürichben, Liverpoolban és New Yorkban – szervez tüntetéseket. Londonban beszédet mond Somogyi Péter, a párt elnöke is. „Békés megmozdulásunkra hozzátok magatokkal azt a bőröndöt, hátizsákot, szatyrot amellyel kiköltöztetek, és helyezzük egymáséra közösen a téren, ezzel felépítve egy bőröndoszlopot, így tiltakozva a kormány intézkedései ellen, amelyek a kint élő magyarokat sújtják” – írják Facebook-oldalukon az esemény leírásában.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.