Fóti gyermekváros: még csak egyeztetnek

Nem tudni, mit akar kezdeni a menekült gyermekekkel a kormány.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 06. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azt már eldöntötte, hogy kiüríti a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, arra azonban még nincs válasz, hol helyezik el az intézményben elszállásolt, kísérő nélküli menekült gyerekeket – értesült a Magyar Nemzet.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, valamint Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár januárban jelentette be, hogy Hatvanba kerül át a 24 férőhelyes, tartósan beteg, fogyatékossággal élő vagy háromévesnél fiatalabb gyerekeket gondozó részleg, Zalaegerszegre és Kalocsára pedig a speciális gondozást nyújtó osztály. A kísérő nélkül Magyarországra érkező menekült gyerekekről azonban nem beszéltek, ezért lapunk közérdekűadat-igényléssel fordult a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi). A minisztériumnál azt közölték, hogy jelenleg tárcaközi egyeztetések zajlanak az új helyszín vagy helyszínek kijelöléséről, így még nem tudnak választ adni. A kérdés azért lehet kényes a kormányzat számára, mert kvótanépszavazás előtti menekültellenes kampány után nehezen tudnak a befogadás mellett érvelni. Több helyen ráadásul a lakók is tiltakoztak a menekült gyerekek ellen. Fóton például helyi népszavazást is tartottak volna arról, hogy ideiglenesen és tartósan se lehessen menekülteket telepíteni a városba, de a referendum elrendeléséhez szükséges aláírásokat végül nem sikerül összegyűjteni. Hódmezővásárhelyen – Lázár János választókerületében – szintén tiltakoztak a lakók, ezért át is telepítették onnan a menekült gyerekeket Fótra.

A tervek szerint a fóti gyermekváros területén lévő, az 1800-as években épült Károlyi-kastélyt és környékét teljesen felújítanák, a parkban pedig kulturális központot alakítanának ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.