Gyurcsány és Molnár Gyula nem fütyülte volna ki Orbánt

Méltóságteljes viselkedés, az ünnep tiszteletben tartása – ezzel indokoltak.

MNO
2017. 03. 15. 21:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fütyülték volna ki Orbán Viktort – ezt válaszolta Molnár Csaba MSZP-elnök és Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője is az ATV.hu kérdésére.

Molnár Gyula szerint olyan politikai kultúra honosodott meg Magyarországon, amikor már nem a saját értékeink bemutatása a cél, hanem sokkal inkább a másik ellenségként való felépítése. „Nagyon örülnék, ha kikeverednénk ebből. Nem akarom bántani a fütyülőket, és értem az indulatot, de ki kell hozzuk a magyar politikát abból, hogy a nemzeti ünnepeinken nem tudunk összekapaszkodni és arról beszélni, hogy közösen mit csinálnánk” – mondta a Magyar Szocialista Párt elnöke. Molnár hozzátette, el kell menniük azoknak a politikusoknak, akik megosztják az embereket és a társadalmat.

Gyurcsány Ferenc maga is megtapasztalta, milyen az, amikor kifütyülik, tojással dobálják – és szerinte korábban azok álltak a lejárató akciók mögött, akik ma éppen tiltakoznak a fütyülés ellen. „Én nem mennék el fütyülni, be kell valljam. Tiszteletben tartom az ünnep méltóságát, és azt is, hogy a miniszterelnök mondhassa el a véleményét. De ízlések és pofonok különbözőek. Ha valaki így akarja kifejezni a véleményét, ám tegye” – vélekedett a Demokratikus Koalíció vezetője.

Eörsi Mátyás, korábban SZDSZ-es, most DK-s politikus Facebook-oldalán jelezte, egyetért Gyurcsánnyal és Molnárral, és örülne, ha az ünnepségek megzavarása mint politikai eszköz a jobboldali fegyvertárban maradna.

Juhász Péter, az Együtt elnöke a Magyar Nemzetnek azzal indokolta a fütyülést, hogy egy nemzeti ünnepen a véleménynyilvánítás szabadsága sokkal magasabb rendű érdek, mint hogy egyébként egy politikus elmondhassa a saját beszédét. – Az Együtt követelése az volt március 15-e alkalmából, hogy a kormányfő tartson nyilvános közmeghallgatást, ahol bárki felteheti a kérdéseit, vagy szembesítheti a kritikáival. „Amíg ez nem történik meg, addig fütyülni fogunk, mert nincs más eszközünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.