Hadházy: A kormányközeliek bolondra keresik magukat a paksi bővítésen

Egy Tiborcz Istvánnal is üzletelő cég már most „kapun belül van”.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 23. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikusok számára a paksi beruházás melletti legfontosabb érv, hogy bolondra kereshetik magukat – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Szerinte már most, az első kapavágás előtt is van olyan kormány- és Fidesz-közeli vállalkozás, amely jól jár a bővítéssel.

A politikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a WHB Kft. már most „kapun belül van” Pakson, ugyanis saját kirendeltséget alakított ki az erőmű területén. A cég üzleti kapcsolatban áll Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével, aki a Direkt36 cikke szerint megvette a WHB egyik vállalkozásának, a WHB Ingatlan Kft.-nek a többségi tulajdonrészét, amit később eladott. Hadházy Ákos hozzátette: bár a kirendeltség kialakítása még nem korrupció, a jelenség azt mutatja, hogy a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező társaság már most biztosította helyét a bővítésben.

A politikus egy másik ügyről is beszámolt. A paksi beruházás informatikai központját jelentő MVM Informatika az erőműtől tíz kilométerre egy vitatható állapotú épületet bérel havi 4,5 millió forintért – évente tehát 54 millió forintért – egy olyan társaságtól, amely korábban Horváth István fideszes képviselő, Szekszárd egykori polgármesterének a tulajdonában állt.

Az ingatlant 2009-ben, még Horváth István tulajdonlása idején vette a társaság a Gemenc Volántól 180 millió forintért, amelynek vezetője Hadházy Ákos állítása szerint jó kapcsolatban áll a polgármesterrel. A Gemenc Volán azonnal visszabérelte a terület egy részét évi 30 millió forintért, vagyis – az LMP politikusának elmondása szerint – az ingatlan ára hat év alatt megtérült. A Gemenc Volán egy idei közbeszerzésen ismét kibérelte a terület egy részét évi 30 millió forintért. Hadházy Ákos szerint érthetetlen, hogy a Volán miért adta el a telephelyet 2009-ben, hiszen ha pénzre volt szüksége, akkor hitelt vehetett volna fel, és fedezetként adhatta volna a területet. Ebben az esetben nem kellene még egyszer ugyanannyit visszafizetni bérletre úgy, hogy már csak a terület felét használják – fogalmazott a politikus. 

Az LMP társelnöke azt mondta, hogy bár Horváth Istvánnak már nincs részesedése ebben a társaságban, vagy egy strómannak adhatta el, vagy borsos árat kérhetett a biztos bérleti szerződéssel rendelkező cégért.

- Nem foglalkozom Hadházy Ákos sületlenségeivel – kommentálta lapunknak az LMP-s politikus sajtótájékoztatóját Horváth István. - Meg kell nézni a céginformációkat, abból egyértelműen kiderül, hogy már semmi közöm sincs az említett cégekhez. Hadházy Ákosnak a saját ügyeivel kellene foglalkoznia – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.