Hamar valósággá vált az államtitkár fenyegetése

A Mészáros Lőrinc cége által épített lovardát kritizálta a lovas szakember, gyorsan félreállították.

MN
2017. 03. 30. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő fenyegetésnek is beillő eszközökkel utasította helyre a fogathajtók korábbi szövetségi kapitányát, ifj. Bozsik Józsefet azután, hogy a szakember kritizálta a szilvásváradi lovardát. Az intézmény kormányberuházás, ráadásul Mészáros Lőrinc cége volt a kivitelező, és hogy tetézze a bajt, Bozsik a szakmai véleményét a Jobbikhoz köthető N1 tévé kamerája előtt fogalmazta meg.

Czerván eleinte nemcsak azt tagadta, hogy megfenyítette volna a korábbi kapitányt, de azt is, hogy egyáltalán ismerné Bozsikot. A HVG internetes kiadása azonban megszerezte a beszélgetésük hangfelvételét. Ez alapján pedig egyértelmű, hogy az államtitkár valóban leszólt a szakembernek.

Az esetről ifj. Bozsik József csütörtökön a Digisport Reggeli start című műsorában beszélt. A szakember elmondta, a csaknem kétmilliárd forintos szilvásváradi beruházástól egy sokkal minőségibb végeredményt vártak. Hangsúlyozta, hogy a Mészáros Lőrincék által épített lovarda kivitelezési problémái miatt több rendezvény el is maradt. Hozzátette, a helyszín sem szerencsés, Szilvásvárad ugyanis egyaránt nehezen megközelíthető a fogathajtó csapatok és a nézők által.

A HVG.hu birtokába kerülő, több mint hatperces hangfelvételen a rendreutasítás egyre morcosabbá válik, majd az államtitkár úgy fogalmaz: „szövetségi kapitány vagy, és a lovas szövetségnek a kormány adja a támogatást a működéséhez, ne vicceljünk már”. Később pedig érkezik a félreérthetetlen fenyegetés: „arra kérnélek, hogy ezt ne csináld a jövőben, legalábbis ha nem akarsz ebből problémát”.

Bozsik a műsorban kiemelte, kifogásait és ötleteit több államtitkárnak is elmondta már, mindenki szemlesütve helyeselt, ám nem történt semmi. Nagyon örül, hogy ennyi pénz ömlik a lósportba, de máshogy csoportosítaná a pénzeket, az utánpótlásba pumpálná a támogatásokat, hiszen a fogathajtók mai teljesítménye messze elmarad a kilencvenes évek aranykorától. 

A fogathajtó elárulta, hogy bár szövetségi kapitányi megbízatása decemberben lejárt, a szakbizottságok folyamatosan támogatásukról biztosították, ami alapján egyértelműnek tűnt, hogy újra őt szeretnék kapitánynak választani. Az ominózus telefonbeszélgetés után azonban hirtelen két másik jelölt is előkerült, akit felkérnének kapitánynak. Ezek után a szakembertől még az utánpótlásprogramot is elvették. Mindezekről Bozsikot nem is tájékoztatták, a hírekből és jegyzőkönyvekből tudta meg, hogy már sehol nem számolnak vele.

Mi a baj a lovardával?

Az N1 TV januárban készített riportot a szilvásváradi lovas központról. A fedeles lovardát ősszel ünnepélyesen átadták, majd hamar be is zárták, mert már az első versenyeken kiütköztek a kivitelezési problémák. A megvalósításra kiírt, meghívásos pályázaton egyedüli ajánlattevőként – egy egri kft.-vel közösen – Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.