Hatályon kívül helyeztetnék az ítéletet a BKV-s vesztegetési ügyben

Április 19-én folytatódik másodfokon a tárgyalás.

MTI
2017. 03. 23. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap értesülését Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője megerősítette.

A Magyar Idők közölte, a tárgyalás másodfokon április 19-én folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol már a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviseli a vádat. A vesztegetési ügyben Sziebert Györgyöt – aki korábban a BA jogi előadója, később pedig a BKV jogi igazgatója volt – öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.

A vád szerint Sziebert, akkor még a BA jogi előadójaként, és Rényi-Vámos Krisztina a BA jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött szerződést, amelyek a megbízási díj 5-10 százalékát visszajuttatták a megbízók részére. A rendőrség több bizonyítékot talált arra, hogy Rényi-Vámos Krisztina összejátszott a korábbi beosztottjával, Sziebert Györggyel, és a BA Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adtak.

Sziebert és tizenkét társa – köztük Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója – ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség – írja a lap.

Felidézik: a tavaly őszi ítélet meghozatalánál a bíróság jelezte, hogy a titkos információgyűjtéskor és a titkos adatgyűjtéskor szerzett bizonyítékok túlnyomó részét nem vehették figyelembe, mert a bíró szerint a nyomozó hatóság többször hibázott.

A törvényszék a vádlottak közül az elsőrendűt, Sziebertet a börtönbüntetés mellett több mint 11 millió forintos vagyonelkobzással is sújtotta. A másodrendű vádlott, Rényi-Vámos két év szabadságvesztést kapott, amit öt év próbaidőre felfüggesztettek. A tizenhárom vádlott közül hatot felmentett, egy vádlott egyéves börtönbüntetését két évre felfüggesztette, három vádlottat két év próbára bocsátott, egy vádlottat pedig 50 nap fizikai munkára kötelezett a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.