Háttérbe szorított segédlelkész

Nyolc hónap után sem zárult le a Cseh Péter Mihály ellen indított egyházi vizsgálat.

Velkei Tamás
2017. 03. 10. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc hónap után sem zárult le a Cseh Péter Mihály ellen indított egyházi vizsgálat – tudta meg lapunk. A szekszárdi segédlelkész még tavaly júliusban kérte videobejegyzésében a miniszterelnöktől: árulja el, tulajdonképpen kicsoda Habony Árpád. A segédlelkész a püspökénél arról is érdeklődött, hogy a tavaly október 2-án tartott kényszer-betelepítésről szóló népszavazásra el kell-e mennie szavazni, s ha igen, melyik rubrikát kell választania. Megkérdezte továbbá, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ad-e iránymutatást a voksolást illetően, ha igen, kaphat-e rá magyarázatot, miért éppen az az erkölcsileg helyes döntés, és nyilvánosságra hozhatja-e a kapott választ. Érdeklődött azzal kapcsolatban is, személyes meggyőződését kihirdetheti-e a szószékről.

Udvardy György pécsi megyés püspök a szekszárdi Szent József Iskolaközpont tanári karából is eltávolított segédlelkésznek írt válaszában rámutatott: a lelkipásztorok Krisztustól kapott feladata az evangélium hirdetése. Kifejtette, ennek során új utakat kell keresniük, hogy eljuttassák a keresztényi üzenetet az emberekhez, de nem feledkezhetnek meg az egyház egységéről, amelyért a püspökök felelnek.

Mindezek fényében arra buzdította a diákok között népszerű Cseh Péter Mihályt, hogy az írott és elektronikus tömegkommunikációs eszközökben való nyilvános szereplése korlátozódjon az egyházi médiára. A tervezett sorozatok előtt terjessze fel a műsortervet engedélyezésre, mutassa be az előadások vázlatát, a megjelent anyagokat utólag juttassa el a püspökhöz.

Kerestük levélben Cseh Péter Mihályt is, lapzártánkig nem reagált kérdéseinkre. Egy, az ügyet jól ismerő egyházi forrásunk azt mondta: egy darabig még valószínűleg nem prédikálhat, és az egyházon belül valamilyen háttérmunkát kell végeznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.