Hivatalos: törvénysértő volt a momentumosok elleni akció

Közjegyzővel kell tanúsíttatni, hogy törölték a komáromi rendezvény résztvevőiről készült fotókat.

Horváth Csaba László
2017. 03. 02. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénysértő módon készített fényképfelvételeket a Momentum Mozgalom komáromi rendezvényén egy résztvevő – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A szóban forgó személy a komáromi önkormányzat főtanácsadója volt, aki egymás után fotózta le a megjelenteket a szervezet fórumán. A Momentum tagjai a különös akció után fordultak a NAIH-hoz, szerintük ugyanis Radics Gábor tanácsadója bizonyosan nem érdeklődőként ment el az eseményre, hanem azt akarta összegyűjteni, hogy kik vettek részt azon. A fotózással pedig jogellenesen rögzíthette, hogy kik szimpatizálnak a mozgalommal, így fennállhat annak a veszélye, hogy ezeket az embereket politikai véleményük miatt hátrány érheti Komáromban.

Ezzel értett egyet a NAIH is. A Péterfalvi Attila vezette hatóság állásfoglalásában rögzítette, hogy a megjelentektől írásbeli hozzájárulást kellett volna kérni a fotózáshoz, ám ez elmaradt. Tehát az akció törvénysértő volt. Ráadásul – olvasható a dokumentumban – a résztvevőkről kifejezetten politikai nézeteik miatt készült felvétel, ami alapjaiban sérti a tisztességes és törvényes adatkezelés elvét. Az adatvédelmi hatóság felszólította a fénykép készítőjét, hogy

közjegyzői tanúsítvánnyal igazolt módon törölje a felvételeket.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, adatvédelmi hatósági eljárást indít, amelynek keretében 100 ezertől 20 millió forintig terjedő bírságra számíthat az elkövető.

Közben újabb akcióba léptek a Fideszhez köthető személyek a mozgalom mai rendezvényén Győrben. A Magyar Nemzet birtokába jutott levél szerint Budai Imre, a kapuvári alpolgármester körlevélben szervezett „ellenakciót” a rendezvényre. Mint írta, több autóval mennek, hogy illő fogadtatásban részesítsék a „fővárosi értelmiséget”. 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.