Hogyan adózzon az Airbnb?

Idegenforgalmi adóra kötelezné az airbnb-zőket a turisztikai ügynökség – ezt javasolja a kormánynak.

Németh Erika
2017. 03. 14. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szállásközvetítő Airbnb részben nem tisztességes versenyt generál, ami adózási problémák mellett biztonsági problémákat is felvet. A helyzetet kezelni kell, az idegenforgalmi adó kötelező befizetése a minimum lenne – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy mai háttérbeszélgetésen. Az ügynökség ősszel tesz javaslatot a kormánynak a témában.

A szállásközvetítő hasonló gondokkal küzd, mint a sokat támadott Uber: számos országban konfliktusba keveredett a helyi hatóságokkal, és a hagyományos szállásadók sem nézik jó szemmel a mobilapplikációra épülő cég piaci térnyerését. Ezért több szervezet is szabályozná a közösségi szálláshely-szolgáltatást, nem csak a turisztikai ügynökség. A kormányzat el is kezdte a szabályozás előkészítését.

Guller Zoltán beszélt még arról is, a turizmusban szemléletváltozásra is szükség lenne: nem több turista kell, a cél, hogy a meglévők költsenek többet, és maradjanak tovább. Ezért fejlesztenek újabb attrakciókat, turisztikai látványosságokat egy-egy kiemelt helyszínen –mondta.

2020-ig egyébként a Balatonnál 367 milliárd forint, Sopronban és térségében 60 milliárd forint, a Felső-Tisza vidékén 100 milliárd forint értékben lesznek fejlesztések. Ám az ügynökség további kiemelt turisztikai térségek létrehozására tesz javaslatot, köztük a Dunakanyarra is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.