Ingyen van a védőoltás, mégis kevesen kérik

A költségvetés évente nagyjából 1,5 milliárdot költ oltásra, aminek így már majdnem a fele kárba vész.

MN
2017. 03. 27. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába biztosít az állam ingyenesen évente 1,3 millió adag influenza elleni védőoltást, egyre kevesebben oltatják be magukat – olvasható a Magyar Idők hétfői számában.

A cikk szerint míg korábban egymilliónál is többen éltek a védőoltás lehetőségével, 2014–2015-ben mintegy 775 ezren kérték az oltást, a 2015–2016-os járvány idején pedig már csak 752 ezer adag vakcina fogyott.

A 65 éven felülieknek már 2011-ben is csak alig több mint 30 százaléka kapott védőoltást, 2014-ben viszont már a 23 százalékuk sem, miközben a cél a legalább 40 százalékos átoltottság volt – írja a Magyar Idők az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján.

A lap megjegyzi: a január eleji adatok szerint az idei szezonban a rendelkezésre álló vakcinamennyiség alig 51 százalékát használták fel, ami további csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest is. A költségvetés évente nagyjából 1,5 milliárdot költ influenza elleni oltásra, aminek így már majdnem a fele kárba vész.

A statisztikák szerint az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma, és a járvány nagyjából 38 ezer áldozatot követel. Az elhunytak több mint 90 százaléka 65 éven felüli és/vagy krónikus beteg. Az Európai Unió Tanácsa ezért 2009-ben ajánlást adott ki, amely az idősebb korosztály és a krónikus betegségben szenvedők 75 százalékának influenza elleni átoltottságát tűzte ki célul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.