Juhász fütyül a rendőrségi tilalomra

Az Együtt szimpatizánsai akkor is sípolni fognak Orbán beszéde alatt, ha a rendőrségnek ez nem tetszik.

MNO
2017. 03. 09. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Síposztással tiltakozna az Együtt március 15-én Orbán Viktor ünnepi beszéde alatt, a rendőrség azonban gyorsan lépett: határozatban tiltotta meg Juhász Péter pártelnöknek, hogy az akció előtt két helyszínen sípot oszthasson a Rákóczi úton és a Kálvin téri metróaluljáró közelében.

A határozat törvénytelen, kizárólag akkor tiltható be gyülekezés, ha az a közlekedést vagy a népképviseleti szervek működését akadályozza – reagált a tilalomra Facebook-oldalán az Együtt elnöke, aki mindenkit részvételre buzdít, a tiltakozók hangja így talán eljuthat Orbán Viktorig.

A rendőrség arra hivatkozva tiltotta be az egyébként bejelentett akciót, hogy a Honvédelmi Minisztérium március 13–16. között az Astoria és a Kálvin tér teljes területét használhatja az állami ünnepségek szervezéséhez és lebonyolításához. Bár azt a hatóság is elismeri, hogy az Együtt nem a már lefoglalt területeken szeretne akciózni, csak azok határán, de a sípos akcióval szerinte megzavarnák „Magyarország Miniszterelnökének” (sic!) beszédét és a nemzet méltóságát. Márpedig a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása az alaptörvény IX. cikkének 5. bekezdése szerint „nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának a megsértésére.”

Juhász ugyanakkor emlékeztet arra, gyülekezést csak akkor lehet betiltani, ha az akadályozza a közlekedést vagy a népképviseleti szervek munkáját – a sípos akcióra pedig egyik helyzet sem érvényes.

Az Együtt elnöke idézi a Kúria gyülekezési jogról szóló elemzését is: eszerint az előzetes tiltás olyan ultima ratio jellegű korlátozás, amely teljes egészében megakadályozza a gyülekezési alapjog érvényesülését – ennél még egy demonstráció későbbi oszlatása is enyhébb korlátozásnak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.