KDNP-s baklövés: hamis ígéret az adósoknak

A kormánypárt meglebegtette az elsétálási jogot, csakhogy ez nem szerepel a törvénymódosítási javaslatukban.

Horváth Csaba László
2017. 03. 03. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végrehajtási eljárások szabályainak változtatását kezdeményezi a KDNP – közölte tegnap a kisebbik kormánypárt alelnöke. Soltész Miklós elmondta, azt javasolják a parlamentnek, úgy módosítsák a törvényt, hogy az ingatlanok becsértékének, azaz kikiáltási árának száz százaléka alatt ne lehessen a jövőben árverést tartani. Ez azt jelenti, hogy a hitelcsapdába került családok ingatlanait tulajdonképpen nem lehetne a piaci ár alatt értékesíteni, így minél nagyobb mértékben csökkenne a hitelezőknek fennálló tartozásuk. A KDNP alelnöke jelezte, azt is indítványozzák, hogy ha folyamatos árverésen, egy éven belül a lakást nem sikerül értékesíteni százszázalékos (piaci) értéken, akkor a becsült érték legfeljebb 80 százalékáig lehessen engedni az árból. Hozzátette, a felek közös megállapodása esetén ettől a kikötéstől el lehetne térni, azaz meg lehetne alacsonyabb árban is egyezni.

A javaslattal kapcsolatban Soltész Miklós kiemelte, hogy ha az árverezés után még adóssága maradna fenn az adósoknak, akkor azt a bankoknak el kell engedniük. Vagyis a KDNP alelnöke lényegében azt is bejelentette, hogy az úgynevezett elsétálási jog intézményét is javasolják bevezetni. Ennek az a lényege, hogy ha a hiteltartozás nagysága meghaladja az ingatlan értékét, akkor az adós hátrahagyhatja lakását, így a fennmaradó tartozást már nem kellene befizetnie. Ez számos devizahitelesen segítene, ugyanis az árfolyamváltozásból fakadó terhek akár háromszorosára is növelték egyes adósok tartozását. A Soltész Miklós által beharangozott jogintézménnyel csak egy probléma van, méghozzá az, hogy az a KDNP parlament elé terjesztett törvénymódosítási javaslatának egyetlen mondatában sem szerepel. Az érdekes ellentmondás miatt kerestük tegnap a párt alelnökét, akinek munkatársa ígért tájékoztatást az ügyben, ám lapzártánkig nem kaptunk választ megkeresésünkre. Később azonban Soltész Miklós inkább módosította az állami hírügynökségnél megjelent nyilatkozatát; úgy tompította, hogy csupán a felek megállapodása alapján engedhetnék el a bankok a fennmaradó adósságot.

Közben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára tegnap arról beszélt, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléseinek összértéke ezekben a hetekben haladja meg a 100 milliárd forintot. Mint mondta, 2017 januárjáig majdnem 39 ezer család nyújtott be támogatási kérelmet, az igénylések összértéke pedig megközelítette a 95 milliárd forintot. Az államtitkár közlése szerint a lakosság túlnyomó többsége ismeri és támogatja az otthonteremtési programot: a kormánynak készült felmérések szerint a magyar családok 97 százaléka hallott már az otthonteremtési támogatásokról. Kiemelte, amíg a kormány hivatalban van, addig lehet számítani az otthonteremtési programra.

Novák Katalin, a humántárca államtitkára pedig azt közölte, a három vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló családok közül ötből négyen élnek a 25 évre szóló tízmillió forintos garantáltan három százalék alatti kamatozású hitel lehetőségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.