Kifütyülheti Orbánt az Együtt

Törvénytelenül akadályozta őket a rendőrség, szabadon fütyülhetik ki a tiltakozók a nemzeti ünnepen Orbán Viktort.

MNO
2017. 03. 14. 22:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényesen fütyülhetik ki az ellentüntetők Orbán Viktort március 15-én – a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyanis jogerősen hatályon kívül helyezte a rendőrség demonstrációt tiltó határozatait.

A tiltásokat felülvizsgáló mindkét bírói tanács leszögezte, a gyülekezési törvény nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség előzetesen nem létező jogcímen, a „méltó megemlékezéshez való jog” valószínűsített sérelmére hivatkozva tiltson meg egy tüntetést

A gyülekezési törvény értelmében a gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések tarthatók, amelyeken a résztvevők a véleményüket szabadon kinyilváníthatják. A bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a gyülekezési jog eleve csak mások jogainak sérelmével valósítható meg.

A gyülekezési törvény tételesen felsorolja azokat az okokat, amelyek miatt a rendőrség megtilthatja a bejelentéshez kötött rendezvény megtartását. Így amennyiben az a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más úton nem biztosítható. Ilyen okot a másodfokon eljáró bíróság nem talált.

A testület azt is megállapította, hogy a mindössze 20-30 fő részvételével lebonyolított, összesen másfél óra időtartamú rendezvény kapcsán a rendőrség konkrét tényekkel nem igazolta, hogy a rendezvény aránytalan sérelmet okoz mások nemzeti ünnepen ünnepen történő méltóságteljes részvételének jogában.

Juhász Péter füttyös akcióját két alkalommal is határozatban próbálta megtiltani a rendőrség, a fenti döntés értelmében jogellenesen. Az Együtt elnöke már korábban is jelezte, nem törődik a tilalommal.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.