Kivonult a katasztrófavédelem a Józsefvárosba

Az állami pénzverde volt telephelyét járják be a szakemberek.

Magyar Nemzet
2017. 03. 22. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megírtuk: még márciusban helyszíni ellenőrzést tart az egykori állami pénzverde jogutódjának budapesti, Üllői úti telephelyén a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. (A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió szerkesztősége is a területen működik.) Az érintett cég, a nemesfémgyártással foglalkozó Metal-Art Zrt. évente több tízezer tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi engedéllyel a Józsefvárosban. Ezzel kapcsolatban Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi képviselője arról írt blogján a múlt héten, már önmagában az is botrányos, hogy Budapest szívében ilyen tevékenység folytatható, és a lakók a közelmúltban elviselhetetlen bűzre kezdtek panaszkodni, többen pedig rosszul lettek. Sőt, korábban arra is volt példa, hogy a cég nagy mennyiségű szennyvizet engedett kezeletlenül a csatornába, továbbá az üzem területén végzett mintavételek alapján a nehézfémek koncentrációja is sokszorosa volt a veszélyességi határértéknek. Ha szennyezés történt a környéken, az azért is aggasztó, mert a cég épülete lakott területen található, a közelében van a Népliget, a Groupama Aréna, s nem messze áll a Heim Pál Gyermekkórház is.

Szerdán a jelek szerint meg is indult az ellenőrzés, a katasztrófavédelem emberei a helyszínre érkeztek, és a Metal-Art Zrt. vezetőjével elkezdték bejárni a területet.

Az ügy közben egészen a parlamentig jutott, ahol Pogácsás Tibort, a Belügyminisztérium államtitkárát kérdezte hétfőn a Jobbik arról, hogy milyen környezetszennyezés történt az egykori pénzverde területén. A válasz szerint a rossz szag kismértékű etilén-oxid-szennyezés miatt volt, de a lakosság nem került veszélybe. Ám az állami hírügynökség beszámolója szerint a politikus arra már nem tért ki, hogy az etilén-oxid rákkeltő hatású anyag. Pogácsás arról is beszélt, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja több napon át végzett ellenőrzéseket, de csak az első alkalommal találtak küszöbszint feletti értéket. Emellett a Fővárosi Csatornázási Művek átmosta a csatornákat, és tizenegy víznyelő aknába helyezett el bűzzárat, az intézkedéseket követően a szaghatások megszűntek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.