Közel félmilliárdba kerül a Budapestre tervezett kínai csúcs

A forrás már megvan rá, a központi költségvetésből fizetik a 17 kormányfő programját.

Koncz Tamás
2017. 03. 08. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten rendezik meg a Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködéséről szóló miniszterelnöki csúcstalálkozót, Orbán Viktor pedig azonnali döntéssel már a szükséges forrást is elkülönítette a költségvetésből.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a csúcstalálkozóra 457 millió forintot szánnak – persze, az összeg később akár emelkedhet is. A program szervezésével Szijjártó Péter külügyminiszter tárcája foglalkozik majd.

Mindez ugyanakkor aprópénznek tűnhet a grandiózus kínai–magyar beruházás, Belgrád–Budapest-vasútvonal 700 milliárdos várható teljes költségéhez képest, ami a fővárosi csúcstalálkozó egyik központi témája is lehet. Hacsak Brüsszel addig nem kaszálja el a projektet – az Európai Bizottság ugyanis tavaly ősszel kötelezettségszegési eljárást indított a korrupciógyanúsnak ítélt terv miatt.

Mint a Portfólió.hu emlékeztet rá, már tavaly novemberben bejelentették, hogy 2017-ben Budapesten ülnek össze az érintett országok vezetői, hogy egyeztessenek Li Ko-csiang kínai kormányfővel.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy az összes régiós állam miniszterelnöke a magyar fővárosba jöhet, másrészt várhatóan magas rangú kínai delegáció is érkezik. Az ülés pontos dátuma még nem ismert, várhatóan novemberben kerülhet rá sor. Orbán Viktor egyébként májusban Pekingbe utazik, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.