Lázár nem bírja az alkoholt, de este Igazi Csíki Sört fog inni

Délután Csíkszeredára utazik, hogy találkozzon a cég tulajdonosával.

MN
2017. 03. 23. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nevében Lázár János kifejezte együttérzését a londoni terrortámadás áldozatai, valamint a veronai busztragédia tizenhetedik áldozata hozzátartózóinak.

A migrációval kapcsolatban kifejtette: a kormány szerint az a legfontosabb álláspont, hogy az Európai Unió jóban legyen Törökországgal, de nem árt felkészülni a legrosszabbra, az elmúlt időszak eseményei Lázár szerint azt mutatják, hogy szükség van a második kerítésre. A politikus közölte: a májusra elkészülő második határkerítéssel és a jövő keddtől hatályos, megszigorított jogi határzárral „teljes zár valósul meg”. Hozzátette, a kormány készen áll a jogi határzárral kapcsolatos vitákra.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéletével kapcsolatban felidézte, hogy egy kiutasítással kapcsolatos ítélet született meg, a bíróság azt akarja rákényszeríteni hazánkra, hogy ki élhet Magyarországon. Hozzátette: elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak tartja a strasbourg-i bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt. A kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen – közölte Lázár, kifejtve, hogy Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy maga döntsön a befogadásról, illetve a kiutasításról.

Két héten belül indítja a kormány a nemzeti konzultációt  – hívta fel a figyelmet a kancelláriaminiszter. Mint mondta, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli a konzultáció lebonyolítását. Az új nemzeti konzultáció a rezsicsökkentésről és a migránsokról szól. Lázár János hangsúlyozta: a Fidesz a választókkal szoros egységben akar harcolni az érdekeinkért Brüsszellel. A Miniszterelnökség vezetője azt is kiemelte, hogy a kormány szerint a legfontosabb nemzeti ügyekről kérdezik majd meg a polgárokat, így például a rezsicsökkentésről, a munkahelyteremtés megvédéséről, az uniós közös adópolitika elleni küzdelemről, az illegális bevándorlók őrizetbe vételéről.

Orbán Viktor salgótarjáni látogatásával kapcsolatban Lázár elmondta: összefogtak a város baloldali vezetésével, melynek eredményeként regionális centrumot szeretnének csinálni Salgótarjánból, valamint 34 milliárd forintért négysávos út épülhet Hatvan és a nógrádi megyeszékhely között, és további infrastrukturális beruházásokat is terveznek: Losonc és Salgótarján között szeretnék javítani a közlekedést. A történelmi egyházak és a salgótarjáni önkormányzat közötti együttműködésre is felhívta a figyelmet a kancelláriaminiszter, ezzel az oktatásban való szorosabb együttműködésre célzott. A Modern városok program keretében legközelebb Győrbe látogat Orbán Viktor, hangsúlyozta Lázár János.

A kancelláriaminiszter szerint a Csíki Sör-ügyben Dávid és Góliát harca zajlik, a Heineken visszaél az erejével és a hatalmával, és a kormány nem hagyhatja, hogy egy nagy cég a magyar érdek sérelmére tegye ezt. Hozzátette: mindenkit meg fog védeni a kabinet, aki egy multicég áldozata lett, utalt a csíkszentsimoni vállalkozás és a Heineken sörgyár közötti jogi vitára Lázár János. Azt is elmondta, hogy a sajtótájékoztató után Csíkszeredára utazik, ahol találkozik az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosával. Úgy fogalmazott: a magyar kormány segítségét kell felajánlania a kialakult helyzetben.

A lex Heinekennel kapcsolatban minden vitára nyitottak, akár társadalmi, akár jogi vitára. A kormány szerint a kereskedelemben az emberi jogi méltóság fontosabb, mint a kereskedelmi jog. Lázár azzal védte meg a javaslatot, hogy nem gondolja, hogy külföldön egy horogkeresztes emblémával ellátott üdítőspalackot forgalomba lehetne hozni.

Később kérdésre válaszolva a kancelláriaminiszter elmondta: a lex Heineken javaslattal kapcsolatban tájékoztatták Orbán Viktort, aki támogatta a benyújtott formában a javaslatot.

„Nem bírom az alkoholt, de a hivatalos programok után megkóstolom az Igazi Csíki Sört” – válaszolta Lázár arra a kérdésre, amely a székelyföldi látogatás kapcsán azt firtatta, hogy megízleli-e a sört. Felidézte: kapott hideget-meleget az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó javaslattal kapcsolatban, sokan hülyének is nézték. Ismét hangsúlyozta, hogy a magyar érdek védelmet érdemel. Úgy fogalmazott: „a Heineken ágyúval lő egy verébre”, utalva arra, hogy az Igazi Csíki Sör nem ártott a nagy holland multinak. A miniszter megjegyezte, ha a Heineken egyszer, 1951-ben már szocialista szimbólumnak minősítette, és visszavonta a vörös csillagot, akkor ezt tegye meg most is.

A stratégiai kabinet ülését ismertetve Lázár János bejelentette, hogy egy nagy népegészségügyi program veszi kezdetét. Közölte: szűrővizsgálatok indulnak, mivel Magyarországon nagyon sok olyan betegség van, amelynek időbeni felismerésére a szűrés megoldást jelenthet. Tavaly Magyarországon százhuszonhatezer ember halt meg, ezt a számot lehetne csökkenteni Lázár szerint, amennyiben nagyobb számban lehetne szűrővizsgálatot végezni. Ennek érdekében húsz szűrőbuszt is forgalomba helyeznének.

A kilenc évfolyamos iskola kapcsán felmerült ellenvéleményekről is kérdezték Lázár Jánost. Elmondta: a kormány felhatalmazta Palkovics Lászlót, hogy az oktatási kerekasztallal vitassa meg a képzés szükségességét. A Miniszterelnökség vezetője szerint a 2018–19-es tanévben vezethetik be felmenő rendszerben.

Lázár az Index cikkéről – amelyben egy volt titkosszolgálati vezető szólal meg – azt mondta: az nem lehet véletlen, hogy nemzetbiztonságot érintő cikkek jelennek meg meghatározott körök tollából az Index hasábjain. A miniszter szerint tisztázni kellene, a portálnak milyen titkosszolgálati kapcsolata lehet. Kovács Zoltán itt közbeszólt, és elmondta: mindig sértett személy nyilatkozik hasonló esetekben.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországot érik-e külföldi befolyásolási kísérletek, Lázár János elmondta, hogy Orbán Viktor már korábban, a salgótarjáni sajtótájékoztatóján kijelentette: valósak a befolyásolási kísérletek. A kancelláriaminiszter azt is kijelentette, hogy korábban tudatosan építették le és gyengítették a hírszerzést.

A taótámogatásokkal kapcsolatban Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is fenntartják, hogy a taó nem közpénz, ezért nem kell nyilvánosságra hozni, hogy a futballklubok kitől kapják a pénzt. Lázár közölte: a Kúriához fordulnak a tao-pénzek nyilvánossága ügyében hozott bírósági ítélet miatt.

Czerván György államtitkár kifakadásával kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi lovascsarnok fejlesztése jó dolog. Lázár elmondása szerint itt érték el a legnagyobb eredményt a fogathajtás területén, Szilvásvárad adottságai a ménes szempontjából is megfelelők, Czervánt pedig az egyik legjobb államtitkárnak tartja, és mint mondta, csak elfogultan tud nyilatkozni vele kapcsolatban. A miniszter azt reméli, hogy az érintettek rendezni tudják az ifjabb Bozsik József, a fogathajtók azóta posztjáról eltávolított szövetségi kapitánya és Czerván György közti vitát. Lázár János szerint szó sincs megfélemlítésről, mint ahogyan arra a Hvg.hu cikke utalt.

A vizes vébé költségvetésével kapcsolatban is kérdezték a kancelláriaminisztert. Sajtóhírek szerint másfél milliárd menne el arra, hogy meghívják a Rolling Stonest. Lázár kioktatta a kérdező újságírót, miszerint a kormány politikai döntéseket hoz, nem rendezvényszervező cég. A miniszter azt jónak tartja, ha hazánk ki tud használni olyan lehetőséget, amellyel az ország imázsát építeni lehet, de nem a kormány dolga megítélni, hogy Mick Jagger és zenekarának meghívása jó dolog-e. Az újságíró azt is hozzátette, hogy Tarlós István kedvenc együttese a Rolling Stones, de Lázár és Kovács kijelentette, hogy szó sincs összeesküvéselméletről, hiszen nem Budapest szervezi a vizes vébét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.