Lázár: Román beteg hozta át a fertőzést

Már tíznél több olyan kórházi dolgozó van, akinél a betegség bizonyítottan kialakult.

MNO
2017. 03. 07. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában több mint 3 ezer kanyarómegbetegedés történt 2016 eleje óta. Feltehetően a makói kórházban elláttak egy romániai beteget, aki akaratán kívül áthozta a fertőzést Magyarországra – mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus az MTI beszámolója szerint.

Már tíznél több olyan kórházi dolgozó van, akinél a kanyaró bizonyítottan fellelhető. A fertőzés miatt a makói kórházban zárlatot kellett elrendelni, az új betegeket a környékbeli intézményekben, így Hódmezővásárhelyen látják el – tudatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Magyarországon 1969 óta van kanyaró elleni védőoltás. Bár előfordulhat, hogy egy oltás nem nyújt tökéletes védettséget, a lakosság átoltottsága 90 százalék feletti – közölte, hozzátéve: nagy veszély nem fenyegeti a lakosságot.

Lázár János a fórum után a Hír TV-nek arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a makói kórházban jó néhány fejlesztés történt, ott rendezett és normális körülmények között zajlik a gyógyítás, tehát nem arról van szó, hogy bármiféle hibát követtek volna el az ottani orvosok.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kicsit másképp látja az oltási helyzetet, mint a kancelláriaminiszter. Póta György az M1 csatornán arról beszélt, 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, azt gondolták, hogy ha ezt valaki egyszer megkapja, az élete végéig elég. Később azonban kiderült, hogy szinte minden ilyen esetben szükség van egy második oltásra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség. Az 1989-ben születettek ezért már két oltást kaptak.

Póta György arról is beszélt, hogy a makói kórházban a korábbi korosztályba tartozók betegedtek meg, szerencsére valamennyiüknél enyhe lefolyású a betegség. Azonban az enyhe betegség alatt is ugyanúgy fertőz a páciens, és az oltást tizenöt hónapos kortól lehet adni, ezért a legveszélyeztetettebbek az annál fiatalabbak.

A témáról a Hír TV-nek Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos is beszélt. A Magyarország élőben keddi adásában elmondta, hogy a makói az első eset, hogy a járványügyi hálózat nem tudta időben észrevenni és megállítani a kanyarófertőzést. Ezért fordulhatott elő, hogy a csongrádi város kórházának dolgozói lázasan jártak be dolgozni és adták tovább a fertőzést – mondta.

Az ÁNTSZ korábbi vezetője szerint hibát követ el a kormány azzal, hogy átszervezi a tisztiorvosi szolgálatot és feldarabolja az Országos Epidemiológiai Központot, ennek jelei már az idei influenzajárvány alatt megmutatkoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.