Leginkább a Fidesz szavazói támogatják a paksi bővítést

A megkérdezettek többsége szerint a beruházás túlzott méretű adósságot jelent.

MNO
2017. 03. 04. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi atomerőmű esetleges bővítésének megítélését vizsgálta reprezentatív közvélemény-kutatásban a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet, melynek során 1503 embert kérdeztek meg.

A válaszadók többsége, csaknem fele (47 százalék) szerint a paksi atomerőmű bővítése nagyon költséges, túlzott méretű adósságot jelent az ország számára. Mindössze a válaszadók harmada (34 százalék) mondta azt, hogy a beruházás hosszú távon kedvező az ország számára, és ezért még a nagy adósság is elfogadható.

Két társadalmi csoport van, melyek körében ezen utóbbi vélemény van többségben: a Fidesz-szavazók (62 százalék) és a paksi erőmű vonzáskörzetét jelentő dél-dunántúliak (52 százalék). Az összes többi, vizsgált társadalmi csoport – leginkább a DK (83 százalék) és az MSZP (70 százalék) szavazói – úgy gondolja, hogy az adósságvállalás túlzó – derült ki a közvélemény-kutatásból.

A válaszadók többsége (44 százalék) szerint az Oroszországgal történt megállapodás kiszolgáltatottá teszi az országot, és csupán a megkérdezettek harmada (35 százalék) gondolja azt, hogy nem érinti az országunk függetlenségét.

Ebben az esetben egyedül a Fidesz-szavazók gondolkodnak másként. Náluk többségben van (58 százalék) az a vélemény, hogy a megállapodás nem érinti hazánk függetlenségét.

A megkérdezettek többsége (43 százalék) azt gondolja, hogy az Oroszországgal történt megállapodás összességében kedvezőtlen, és a válaszadók egyharmada (34 százalék) gondolja inkább kedvezőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.