Leváltották a zalaegerszegi gyermekotthon vezetőjét

Több dolgozó ellen is rendőrségi eljárás indult.

MTI
2017. 03. 08. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap a gyermekotthonban az alapjogi biztos által végzett vizsgálat múlt héten nyilvánosságra hozott, komoly és rendszerszintű alapjogi visszásságokat feltáró eredménye kapcsán kereste meg a minisztériumot.

A szaktárca közölte: az elmúlt év második felében a zalaegerszegi speciális gyermekotthon beolvadt az esztergomi székhelyű Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskolába, ahol korábban is magas szinten folyt a speciális igényű gyermekek nevelése. Ebben az intézményben és a zalaegerszegi gyermekotthonban olyan beilleszkedési, magatartási, tanulási problémákkal küzdő fiatalok élnek, akik sem családi környezetben, sem korábbi gondozási helyükön nem tudtak megfelelni a társadalmi normáknak.

Az ombudsman és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vizsgálata is feltárta, hogy a zalaegerszegi gyermekotthonban a dolgozók és a növendékek, valamint a gyermekek között gyakori volt a szóbeli agresszió, és több esetben előfordult fizikai bántalmazás is. Ezek megelőzése érdekében az integrált intézmény vezetője intézkedéseket tett, többen írásbeli figyelmeztetést kaptak, és volt, akinek megszüntették a munkaviszonyát.

Ezzel párhuzamosan a megyei rendőr-főkapitányság két gyermekfelügyelő és két nevelő ellen indított eljárást, az integrált intézmény vezetője pedig visszavonta a korábbi otthonvezető megbízatását. A szóbeli agresszió megakadályozása érdekében tréninget indítanak a dolgozók és a gondozottak részére – jelezte a minisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.