Matolcsy elbukott a doktori iskolában

Az eset miatt a jegybank elnökét törölték is az Országos Doktori Tanács honlapjáról.

MN
2017. 03. 31. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg egy nyelvvizsga hiánya miatt bukhatta el a doktori iskolát Matolcsy György, de az MNB elnöke már nem szerepel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktoranduszainak listáján.

Matolcsy még 2014 szeptemberében kezdte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskoláját. Bár a dr. előtagot jelenleg is használja, saját életrajza szerint doktori címét még 1984-ben, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg. A 84 oldalas anyagról azt írta anno a nemrég a Fidesz-kormány gazdasági hátországához sorolt Schmidt Mária érdekeltségébe került hetilap, hogy egy ekkora anyag már csak mestervizsgának lenne elég, doktori címet nem adnának érte – a jegybankelnök valószínűleg ezért is vetette bele magát újra a tanulásba.

A 24.hu szerint „a meccs” lejátszottnak tűnt, mert Matolcsy saját kedvenc témáját, a gazdasági-kormányzási mechanizmusok összehasonlító elemzését választotta, témavezetője pedig az a Lentner Csaba volt, aki egy interjúban szertelenül méltatta tanítványát, például azt mondta róla, hogy

előbb-utóbb szobrot kellene állítani Matolcsynak, aki a nemzetgazdaság motorja, és a fejében levő szellemi muníció mozgatja a magyar gdp-t.

Lentner egyébként bekerült egy jegybanki alapítvány kuratóriumi tagságába is.

Mindezek ellenére Matolcsy mégsem fejezte be a doktori iskolát: a 24.hu szerint valószínűleg azért, mert csak egy C típusú középfokú angol nyelvvizsgája van, a doktori fokozatszerzési eljárás megindításához azonban a kezdéstől számítva a második év végégi be kellett volna mutatni még egy középfokú nyelvvizsgát.

Matolcsy György életrajzában azonban továbbra is csak egy nyelvvizsga szerepel, az NKE egyértelmű jelzése szerint pedig ő maga már nincs a doktoranduszok között.

Sokatmondó az is, hogy mielőtt a portál megkereste volna az MNB-n keresztül Matolcsy Györgyöt és témavezetőjét, valamint az NKE-t, a jegybankelnök neve ott szerepelt az Országos Doktori Tanács honlapján Lentner témavezetettjei között. Ám a kérdések elküldésének másnapján eltűnt onnan, Matolcsy helyi tanulmányaira már csak a neten tárolt oldalkép emlékeztet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.